Високите цени на енергията могат да потопят американските акции

Наближава публикуването на данните за печалбите през последното тримесечие, но настроенията са мрачни

17:44 | 23 юни 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Огромните цени на петрола представляват още една пречка за корпоративните печалби в САЩ и Уолстрийт се притеснява, че това може да понижи цените на акциите още повече, пише Reuters.

Петролът Brent поскъпна с близо 40% от началото на годината и възлиза на $110,73 за барел, тъй като ограничените запаси, нарастващото търсене и войната в Украйна поддържат цените близо до най-високите им стойности от 2014 г.

Големите търговци на дребно Target Corp и Walmart Inc вече предупредиха, че цените на петрола удрят по тяхната печалба. Някои инвеститори се притесняват, че въздействието на цените на петрола все още може да не е напълно отразено в оценките на анализаторите за печалбите на други компании и може да нанесе нов удар на акциите, ако тези оценки започнат да се понижават.

„На пръв поглед печалбите остават големи, но нарастващите цени на енергията може да започнат да намаляват маржовете през 2022 г.“, каза Джейсън Прайд, главен инвестиционен директор, Private Wealth, в Glenmede.

S&P 500 се понижи с 21,1% от началото на годината и е на път да запише най-лошото си първо полугодие от 1932 г. насам, според индексите на S&P Dow Jones, тъй като Фед затяга паричната политика в борбата си срещу най-сериозната инфлация от десетилетия.

Всяко увеличение от 10 долара на цената на петрола намалява с 0,3% световния брутен вътрешен продукт, според Ned Davis Research. Увеличението на цените на петрола с около 30 долара от февруари насам е отслабило с 1% световната икономика, изчислява ЛаФордж, водейки Съединените щати към вероятна рецесия тази година.

„Няма начин да го избегнем“, каза Джон ЛаФордж, ръководител на отдела по стратегия за реални активи в Wells Fargo Investment Institute. "Когато суровините се справят много добре, почти винаги се оказва, че акциите са заседнали в мечи пазар, защото свиват маржовете си."

Миналия месец Walmart заяви, че разходите за гориво са били 160 милиона долара повече от очакваното, докато Target каза, че добавя 1 милиард долара към прогнозата си за транспортни и товарни разходи за цялата година.

Все пак има някои признаци, че анализаторите вече включват нарастващите разходи за гориво в оценките. Приблизително 61% от корпоративните предварителни съобщения за резултатите от второто тримесечие са били отрицателни досега, доста зад процента от 68,7% отрицателни предварителни съобщения за предходното тримесечие според данните на Refintiv. Повечето компании от S&P 500 ще отчетат печалби за второто тримесечие след средата на юли.

Като цяло се очаква компаниите от S&P 500 да отчетат ръст на печалбата от 5,4% през второто тримесечие, според Refinitiv. След като енергийните компании бъдат изключени обаче, общата оценка става -2,2%.

Инвеститорите посочват, че очакват цените на петрола да останат високи. Бичи позиции в петрола и други суровини са най-популярният залог сред световните инвеститори, според проучване на BofA Global Research.

Проучване на Reuters показа, че анализаторите очакват цените на суровия петрол да приключат годината с $99,52 за барел и средно $91,59 през 2023 г. /CEPOLL Цената на петрола се е повишила до над $90 за барел за общо 22 месеца от последните 10 години , докато преди основно се е търгувала в диапазона между $40 и $80, според данните на Refinitiv.

Анализаторите от BlackRock са сред тези, които предупреждават, че досегашните оценки на печалбите изглежда не отразяват възможността цените на енергията да ударят по растежа. Това е една от причините да „не виждаме оттеглянето на рисковите активи като знак да купим на ниска цена. Очакваме волатилността да се засили в бъдеще“, пишат те тази седмица.

Обикновено високите цени на петрола могат да забавят икономиката и в крайна сметка да намалят търсенето или чрез рецесия, или чрез промяна в навиците на потребителите. Този път това изглежда по-малко вероятно, ако Русия продължава да е изправена пред енергийни санкции в обозримо бъдеще, каза Франсиско Бланк, стратег по суровините в BofA Europe.

„Дори ако светът изпадне в рецесия, ние смятаме, че Brent може да се задържи средно над 75 долара за барел през 2023 г.“, каза той.

Тазгодишният спад на S&P 500 досега до голяма степен се дължи на понижаване на стойността на компаниите, а не на негативните прогнози. Инвеститорите се фокусираха върху агресивния отговор на Фед срещу инфлацията, каза Гарет Мелсън, портфолио стратег в Natixis Investment Managers Solutions.

Завишените цени на петрола скоро ще намалят общите печалби, като в крайна сметка ще допринесат за привлекателността на големите технологични компании, които не разчитат на широки икономически печалби като Alphabet, компанията-майка на Google, каза той.

„Има реален риск от смаляване на маржовете и по-нататъшен спад оттук нататък“, каза той.