Паундът и британските акции не могат да се съвземат шест години след вота за Brexit

Перспективите не са много по-добри, тъй като страната се насочва към рецесия

19:45 | 23 юни 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Шест години след референдума, с който беше решено Великобритания да напусне Европейския съюз Brexit продължава да тежи на британските пазари, пише Bloomberg.

Паундът отслабна с близо 10% спрямо долара през 2022 г., превръщайки се в една от най-слабо представящите се основни валути, корпоративните облигации в британски лири са в най-дългата си серия на загуби в историята, а годините трусове на пазарите направиха компаниите в страната евтини за поглъщания.

Перспективите не са много по-добри, имайки предвид, че страната се насочва към рецесия. Това се дължи на факта, че раздялата с блока увеличава икономическия удар, нанесен от ускорението на инфлацията до 40-годишен връх, 4-процентния спад на производителността и оттеглянето от Кралството на милиони служители.

„Прогнозата е Великобритания да има по-слаб растеж, по-висока инфлация и по-голям дефицит по текущата сметка от САЩ, еврозоната или Япония през следващата година“, коментира Кит Джукс, главен стратег за чуждестранна валута към Société Générale.

Трейдърите оценяват

Трейдърите оценяват възможността за поевтиняване на паудна до 1,15 долара. Графика: Bloomberg 

Ситуацията ще е трудна за пазарите в страната през следващите години, освен ако Великобритания не успее да преодолее наследството от Brexit.

Политическите и икономическите рискове след развода с ЕС оказаха отражение върху паунда. Валутата изтри 18% от цената си спрямо долара след референдума през юни 2016 г. и сега се търгува за около 1,20-1,40 долара, в сравнение с ниво от между 1,50 и 1,70 долара преди гласуването.

„В шестте години след вота за Brexit паундът дори не се е доближавал до нивата си спрямо долара от преди референдума“, заяви Джефри Ю, стратег на Bank of New York Mellon. „Това говори само по себе си“, добавя той.

Фонд мениджърите в BlueBay Asset Management, State Street Global Advisors и Invesco са сред залагащите срещу панда. Трейдърите на опции също са негативни. Изследване на Bloomberg MLIV установява, че 76-процентен дял от респондентите очакват валутата да отслабне допълнително до 1,15 долара, преди да поскъпне до 1,35 долара.

Съществува и риск от търговска война с ЕС и дългосрочни потенциални последици за Великобритания. Краткосрочните очаквания вероятно ще зависят от Английската централна банка, която се опитва да увеличи основните лихви, за да успокои инфлацията, без да тласка икономиката към рецесия.

Дълговият натиск

Трусовете след Brexit по отношение на имиграцията и по веригите на доставка значат, че Великобритания ще се бори с ускоряваща се инфлация години наред, смятат стратези на водещите банки на Wall Street. Това ще доведе до по-високи лихвени проценти – проблем с голямо отражение върху британските корпоративни облигации.

Нарастващите цени на заемите удрят дълговете на компании като IAG, собственикът на British Airways, и Jaguar Land Rover. Сектори като недвижимите имоти или чувствителните към икономическите цикли като индустриалния могат да усетят „повече болка“, коментира Жанет Муи, анализатор на Brewin Dolphin.

На фона на очакванията АЦБ да продължи да увеличава лихвените проценти през тази година цената на защита на британските компании срещу неизпълнение се увеличава. Броят на компаниите, които подават документи за несъстоятелност, вече нараства.

Повишаващите се

Повишаващите се лихви удрят доходността по британските облигации. Графика: Bloomberg 

„Инфлацията е по-висока в Кралството, което означава, че АЦБ трябва да е по-сурова от Европейската централна банка“, коментира Кайл Клок, портфолио мениджър във Fisch Asset Management. „Също така отношенията между ЕС и Северна Ирландия достигат ключова точка отново и това може да е предизвикателство за някои сектори – търговците на хранителни стоки, например, и производителите, които внасят нетрайни продукти“, добавя експертът.

Не всички тези проблеми могат да бъдат отдадени на Brexit. Правителствата по света също се борят с ускоряващата се инфлация.

Евтините компании

Все пак проблемите на Великобритания са дългосрочни, както се вижда от по-слабото представяне на фондовата борса. Индексът FTSE 100 се понижава с около 7% в доларово изражение след референдума, докато S&P 500 расте със 79%, глобалният индекс на MSCI – с 46%, а показателят на MSCI за развиващите се пазари – с 19%.

Индексът FTSE

Индексът FTSE 100 се представя по-слабо от останалите основни индекси след вота за Brexit. Графика: Bloomberg 

Това удря способността на Лондон да привлича нови листвания. Евтините оценки значат, че Великобритания сега е основният притегателен център за инвеститори в Европа, специализирани в промяната на компании, които смятат за неефективни. Те се насочват към дружества като Unilever Plc, Glencore и GSK.

Други инвеститори предпочитат имена като Wm Morrison Supermarkets, докато BT Group също е потенциална мишена. Поевтиняването на паунда прави британските компании „по-евтини за хищници“, коментира Ейдриан Госдън, инвестиционен директор на GAM.

Има някои признаци за подобрение. Очаква се индексът FTSE 100 да се повиши с около 5% до края на годината според средните прогнози на стратези, допитани от Bloomberg. Изследване, проведено сред фонд мениджъри на Bank of America през юни, показва, че британските компании са фаворити на пазарите на акции в Европа, като само 8-процентен дял от глобалните респонденти твърдят, че са подценени, в сравнение с 26-процентен дял в Европа.

Въпреки че някои инвеститори може да са склонни да заложат на дългосрочното възстановяване, има малка вероятност последиците от Brexit да отшумят скоро.

„Ако към момента възможността за рецесия се оценява на 50% в САЩ и Европа, смятам, че тя вече се случва в Кралството“, коментира Марк Даудинг, главен инвестиционен директор на BlueBay Asset Management. „Смятаме, че Великобритания не е в добра форма на много нива“, отбелязва още той.