Brexit ще нажежава инфлацията във Великобритания още много години

Овладяването на ценовия натиск ще бъде особено труден за Лондон, смятат експерти

08:30 | 23 юни 2022
Обновен: 09:47 | 23 юни 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Великобритания ще се бори с ускоряваща се инфлация години наред заради Brexit, смятат стратези на водещите банки на Wall Street, цитирани от Bloomberg.

Citigroup, Bank of America и Standard Bank смятат, че Великобритания ще е водеща по отношение на ускорението на инфлацията в развития свят заради икономическите щети от решението ѝ да скъса отношенията си с Европейския съюз. Дори ценовият натиск да започне да намалява в останалия свят, те посочват, че инфлацията в Кралството ще остане по-висока от нормалното, имайки предвид имиграционния контрол и трусовете по веригите на доставка.

Инфлацията е сред големите причини инвеститорите да имат мечи нагласи за паунда. Валутата се търгува близо до 2-годишно дъно спрямо долара. Мнението на експерти е, че Brexit не е довел до кризата в цената на живота, но ще направи решаването на проблема много по-трудно за Обединеното кралство, отколкото където и да е по-света.

Паундът отслабва

Паундът отслабва спрямо долара след решението на Великобритания да напусне ЕС. Графика: Bloomberg 

„Инфлацията във Великобритания ще бъде по-стабилна в средносрочен до дългосрочен план заради Brexit”, коментира Василейос Гкионакис, Citigroup.

„Икономиката е изключително крехка и отчаяно се нуждае от повече фискална подкрепа, което е малко вероятно“.

Бюрото за национална статистика обяви в сряда, че ръстът на потребителските цени се ускорява до 9,1% през май – 40-годишен връх, спрямо регистрираните 9% месец по-рано. Паундът отслабва с 0,4% до 1,2232 долара малко след 14 часа българско време.

Експерти отбелязват, че е трудно да се разграничи до каква степен икономическите проблеми на Великобритания са причинени от пандемията и от Brexit. Някои изследвания показват, че Brexit вече оказва своето влияние. Търговските бариери са довели до 6-процентен ръст на цените на хранителните продукти в Кралството, сочи доклад на Лондонското училище по икономика.

Бизнес инвестициите

Бизнес инвестициите във Великобритания остават на 10% под нивото им преди коронавирусната пандемия. Графика: Bloomberg 

Връзките между Brexit, икономиката и инфлацията не винаги са ясни. Гкионакис от Citigroup твърди, че е възможно по-бавният растеж в Обединеното кралство да облекчи ценовия натиск, причинен от Brexit в краткосрочен план. Повишаването на лихвите от Английската централна банка е друга несигурност, с която инвеститорите трябва да се съобразяват.

„Пазарът ни казва към момента, че АЦБ ще повишава лихвите доста агресивно“, коментира Франческа Форнасари, Insight Investment. „Ако това не се случи, особено при положение, че инфлацията е доста висока, то ще е едно от нещата, допълнително отслабващи паунда“, добавя тя.

За Камал Шарма от Bank of America има дълъг списък от негативни за паунда фактори. Икономиката е в слаба форма, а решенията на АЦБ са обект на политически атаки.

„Тъй като насрещните ветрове от пандемията започват да отслабват, Великобритания ще остане с този голям особен шок“, отбелязва той. „За икономика, която е много зависима от вътрешното търсене като двигател, това означава, че се насочва към период на растеж под тренда, което е негативно за паунда“, добавя експертът.

Замяната на достъпа до единния пазар на ЕС с работна ръка и стоки от останалата част на света остава предизвикателство за британското правителство, което се бори да постигне напредък по търговските споразумения. Въпреки че Великобритания подписа първото си споразумение със САЩ миналия месец,  подходът „на парче“ показва, че преговорите не успяват да постигнат необходимия напредък.

За да овладее инфлацията, АЦБ вероятно ще трябва да заеме по-твърда позиция по отношение на лихвите, смята Стивън Бароу, Standard Bank.

„Когато мислим за следващите три до четири години, не само за следващите 12 месеца, вярваме, че има причини да очакваме основните лихви във Великобритания да надвишат тези в САЩ“, посочва той. „Пазарът не е ценообразувал това“, добавя Бароу.