За хедж фондовете най-трудното е да признаят грешките си

Краят на лесните пари от Федералният резерв срина акциите на печелившите от пандемията, но за някои инвеститори е трудно да признаят поражението

12:18 | 26 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Можем да кажем много неща за мениджъра на хедж фонд Бил Акман, но след като загуби около 400 милиона долара от ненавременен залог на Netflix Inc., той бързо напусна позицията през април и призна грешката си. След разочароващия ръст на абонатите на Netflix, Акман каза, че вече не е в състояние да прогнозира уверено перспективите на стрийминг компанията и заяви, че е „100% готов да признае, когато греши“. Щеше да бъде добре ако цялата инвестиционна общност беше толкова склонна да се отрече от догмата, когато пазарните цени подкопават финансовата теология, пише Крис Браянт за Bloomberg.

Повишаващите се лихвени проценти и нарастващата инфлация унищожиха  спекулативните залози, удариха печелившите от пандемията и унищожиха трилиони долари от активите на инвеститорите тази година. Тази сеизмична промяна принуждава инвеститорите и предприемачите да преоценят предишните си вярвания и инвестиции. Мениджърите на хедж фондове и рисковите инвеститори изведнъж започнаха да говорят за „смирение“ и да поднасят много извинения, или поне трябва да го правят. „Пазарите учат. Уроците могат да бъдат болезнени“, както каза основателят на Amazon.com Джеф Безос.

Но не всеки е готов да приеме, че вече не сме в Канзас. Отказът е труден, защото бумът на много рискови активи беше подкрепен от вяра: техно оптимизмът, крипто евангелизацията и убеждението, че постоянно наличните евтини пари означават вечно нарастващи пазари, са станали дълбоко вкоренени.

През по-голямата част от последното десетилетие пръскането на пари в акции с перспективи за растеж, стартиращи компании и всичко, свързано с криптовалута, беше стратегия, която не можеше да изгуби; изведнъж всеки се превърна в инвеститорски гений и получаваше щедри дивиденти за това.

Но приливът на ликвидност, който наду пазара, е към края си. Хедж фондовете губят пари, като например Tiger Global Management на Chase Coleman, който се сви с повече от 40% тази година. За стартиращи компании поглъщането на капитал, без изобщо да се реализира печалба, вече не е жизнеспособна стратегия: сега са важни паричните потоци, а не бързите темпове на растеж и ласкателно коригираните печалби.

След срива този месец на алгоритмичния стейбълкойн TerraUSD, основателят на Galaxy Digital Holdings Ltd. Майк Новограц се разкайваше за инвестицията си в Terraform Labs, компанията зад Terra и Luna. Провалът е накърнил доверието в криптовалутата, призна той, казвайки, че „няма средство, което да успее да донесе V-образно възстановяване“, а татуировката му на Луна ще бъде „постоянно напомняне, че рисковото инвестиране изисква смирение“.

Но дори с войната в Украйна и нарастващите цени на суровините, които внезапно доминират в новинарския цикъл, за професионалните мениджъри на пари (или инвеститорите на дребно) може да е трудно да се откажат от психологическите рамки, които са давали толкова добри резултати през последното десетилетие.

Някои, включително Melvin Capital Management на Гейб Плоткин, който загуби милиарди в залагания срещу акции на гейминг компания, се отказват, вместо да се опитват да спечелят обратно капитала на инвеститорите. Други не изглеждат готови да признаят, че музиката е спряла. Кати Уд от ARK Investment Management все още държа на своите футуристични изявления, независимо от загубите, които любимите й акции генерираха напоследък.

И въпреки че Маса Сон казва, че Softbank Group Corp. ще бъде по-внимателна по отношение на инвестирането на парите на инвеститорите, след като нейните Vision Funds достигнаха годишна загуба от 20,5 милиарда долара, вярата му в технологичната революция остава непоклатима. Неотдавнашната разпродажба може дори да е „правилното време за покупка“, каза той.

Един залог за провалилия се онлайн търговец на употребявани автомобили Carvana Co. доведе CAS Investment Partners до загуби от 43% в хедж фонд им досега тази година. Но Carvana все още има светло бъдеще, настоя портфолио мениджърът Клифърд Сосин в края на април. „Не съм имунизиран срещу грешки и обещавам, че когато в крайна сметка направя такива, ще ги спомена тук в горната част на това писмо“, каза той на клиентите на Sosin Partners. „В този случай обаче не вярвам, че съм сгрешил.” Въпреки че продаде десетки други позиции, Tiger Global ще инвестира още в Carvana през първото тримесечие. Техните стилове на инвестиране се различават, но и двете фирми изглеждат глухи за мантрата, че „цената е знанието“.

Непримиримостта всъщност не е изненадваща след толкова дълъг бичи пазар. Инвеститорите вярваха, че Фед винаги ще се намесва, когато пазарите са в криза и някои изоставиха традиционните показатели за оценка. Инвестирането в крипто „с лазерни очи“ и суперфантомът на Tesla Inc. започват да приличат на религия и уж сложните хедж фондове пренебрегнаха необходимостта от предпазване от риска.

Честно казано, изборът на акции е труден - дори топ мениджърите на фондове имат лоши години и най-добрите търговци са прави едва през половината от времето.

Важно е обаче инвеститорите да преоценят старите си убеждения, когато макросредата се промени, както сега. „Предишните върхове за всички времена са напълно ирелевантни. Не е „евтино“, защото е надолу със 70%“, написа в Twitter миналия месец рисковият инвеститор Бил Гърли, насърчавайки инвеститорите да забравят тези високи цени, които някога са се случвали.

И все пак дори сега много инвестиционни анализатори се придържат към високите цели за цените на акциите, надявайки се, че акциите ще ги спасят от срам, като се върнат обратно на високите си нива. Междувременно еднорозите не се съгласяват с по-ниските оценки на компаниите си, въпреки че спадащите пазари на публични акции крещят за истинската стойност на тяхната компания.

Никой не иска да признае, че се е доверявал твърде много на Федералния резерв и е преследвал нереалистичен пазар. В инвестирането, както и в живота, „съжалявам“ наистина е най-трудната дума.