Биткойн завърши експлозивна 2021 г. с декемврийски хленч

Печалбите на биткойн за годината остават впечатляващи и не се представят толкова зле, колкото по време на минали спадове

12:57 | 1 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Биткойн приключи една основополагаща година с доста труден последен месец.

Най-голямата криптовалута по пазарна стойност приключи декември с 19% спад, най-голямата ѝ месечна загуба от май. Това беше и най-лошият декември от 2013 г. насам. А напредъкът ѝ от 60% през 2021 г. бележи най-малката ѝ печалба за година от 2015 г., когато се покачи с 36%. В петък монетата падна с цели 3,5%, преди да се възстанови донякъде, за да се търгува на около 46 300 долара към 17:00 часа. в Ню Йорк.

биткойн 01.01

Биткойн имаше невероятна година, след като токенът и по-широкият крипто свят навлезе още повече в мейнстрийма и привлече повече внимание от страна на финансовите специалисти и обществеността като цяло. Тези, които наблюдават ежедневните движения на биткойн, казват, че всичко е нормално – монетата е известна със своята волатилност и тази година се оказа също толкова нестабилна, колкото и всяка друга.

„Виждаме малко по-голяма волатилност“, каза в интервю за Bloomberg Крис Гафни, президент на световните пазари в TIAA Bank. "Това е спекулативен актив."

Биткойн започна 2021 г. с гръм и трясък, като бързо отбеляза нови върхове, тъй като все повече инвеститори – особено известни институции на "Уолстрийт" – се интересуваха от него като спекулативен актив или като хеджиране срещу нарастващите цени. Други положителни развития, включително стартирането на първия борсово търгуван фонд в САЩ, проследяващ фючърси на биткойн, също помогнаха за повишаването му през годината. В световен мащаб повече от 20 милиарда долара бяха инвестирани в крипто борсово търгувани продукти през ноември - което е рекорд, според ETFGI, изследователска и консултантска фирма. Активите са се увеличили с приблизително 550% през годината до момента, спрямо 3,1 милиарда долара в края на миналата година, се казва в доклад на фирмата.

„Това, което издигна биткойн над 20 000 долара, беше този фактор на вълнение, че „О, Боже, това не е просто група деца“. Истинско е. Институциите ще правят стратегически разпределения в биткойн, защото той е с ограничено предлагане, само ще се повишава“, каза Майкъл Първес, главен изпълнителен директор и основател на Tallbacken Capital Advisors. „Следващият етап от този вид нестабилно юношество на биткойн ще изисква нещо повече от това."

Биткойн видя тежки състресения, откакто достигна най-високата си стойност от близо 69 000 долара в началото на ноември. Отчасти, твърдят анализаторите, това е заради притеснения относно по-големия регулаторен контрол по целия свят. Но също така монетата губи господството си към други по-малко известни нови валути, които придобиха популярност с разширяването на крипто екосистемата тази година. Сред най-големите криптовалути, Binance Coin отчита най-добра възвръщаемост, добавяйки приблизително 1300% през 2021 г.

биткойн 01.01

Мат Мали, главен пазарен стратег за Miller Tabak + Co., казва, че нестабилността на биткойн в края на годината може да е резултат от това, че инвеститорите изхвърлят непечелившите сделки.

„Институционалните инвеститори обичат да увеличават големите си участия в края на годината и да намаляват (или в някои случаи да изхвърлят) своите губещи такива“, пише той в бележка тази седмица. 

Печалбите на биткойн за годината остават впечатляващи и не се представят толкова зле, колкото по време на минали спадове. Неговият спад от 30% от максимума не е толкова драстичен, колкото други спадове, които е преживял. Средният спад от рекорден е около 46%, според Bespoke Investment Group. Оттеглянето на биткойн в средата на годината беше още по-лошо, като монетата падна с повече от 50% при най-ниското си ниво.

Гледайки напред, много инвеститори очакват цените да се възстановят и в крайна сметка да достигнат нови върхове. Дивите колебания на пазара предполагат, че може да се случи и в двете посоки.

„Очакваме биткойн да продължи да се представя добре. Предизвикателствата включват устойчива инфлация и по-широко възприемане на инвеститорите заради повечето информация, както и по-широката макро среда“, пишат Мартин Гаспар и Катрин Уеб от CrossTower Research. „Инвеститорите все повече разбират уникалната добавена стойност на биткойн.”