Салвадор се приближава до ръба на вулкана, но не по начина, начертан от биткойн

Преговорите с МВФ за заем от 1 милиард долара са в застой на фона на опасения относно липсата на прозрачност и нестабилността на цените на криптовалутата

16:27 | 28 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле се качи на сцената миналия уикенд в края на „Седмицата на биткойн“ под възгласите на доволни фенове, че неговата страна от Централна Америка стана първата, която прие криптовалутата като законно платежно средство, наред с щатския долар.

40-годишният Букеле описа себе си като „спасител“, докато разкриваше плановете си за изграждане на „Биткойн град“ в основата на вулкана Кончагуа с изглед към Тихия океан, разказва "Ройтерс".

Финансиран от облигации, обезпечени с биткойни, и захранван от геотермална енергия, градът ще бъде данъчно убежище. „Инвестирайте тук и направете всичките пари, които можете“, каза той на еуфоричната тълпа.

Поддръжниците приветстваха плановете на Букеле - включително да направи биткойн законно платежно средство през септември - заявявайки, че те ще донесат работни места, финансово приобщаване и чуждестранни инвестиции в една от най-бедните страни в Западното полукълбо.

„Feel the Bit“ се четеше на гигантския екран, преди Букеле – който се изявява като „главен изпълнителен директор на Ел Салвадор“ в Twitter – да излезе на сцената.

Но някои в Ел Салвадор и извън него изразиха възмущение от блестящото събитие в нация, превзета от неравенство в обществото, насилие и лоши публични услуги.

„От това видео ми се гади, ядосвам се и се натъжавам едновременно“, написа Марси, потребител на Twitter @_lamismadeayer.

bitcoin wekk

Правителството казва, че издаването на 1 милиард долара "вулканични облигации" в партньорство с Blockstream - компания за инфраструктура на цифрови активи - ще осигури средства за развитие. В момента Ел Салвадор е изправен пред дефицит от 500 милиона долара в бюджета за следващата година според агенцията за кредитен рейтинг Fitch.

Но биткойн облигациите не са предназначени да попълнят тази празнина.

Половината от парите от облигациите ще отидат за инфраструктура, включително за изграждане на Bitcoin City, а останалата част ще се използва за закупуване на биткойни и ще бъде "заключена" за пет години. След разблокирането биткойните може да бъдат продадени, генерирайки възвръщаемост на капитала, която ще бъде разделена 50-50 между правителството и инвеститорите, само след като първоначалните 500 милиона долара бъдат възстановени, според плана.

10-годишната биткойн облигация предлага купон от 6,5%, платим годишно, но друга салвадорска облигация с падеж през 2032 г. в момента носи близо 13,9%.

Финансовите пазари реагираха предпазливо. Спредът на доходността на салвадорските към сигурните американски облигации се увеличи рязко от края на април. Тази седмица той добави допълнителни 79 базисни пункта и седи над 1200 bps, което е най-високото ниво досега.

В сряда Букеле обяви, че страната му се е възползвала от 7,7-процентното поевтиняване на криптовалутата в петък и е купила нови 100 токена, съобщава Bloomberg.

Към 27 октомври страната притежава 1100 биткойна. 

Облигациите в долари на Ел Салвадор са едни от най-зле представящите се при развиващите се пазари от началото на месеца, изоставайки само от ливанския дълг, показват данни на индекс на Bloomberg.

Разпродажбите са факт, след като инвеститорите взеха предвид възможността за по-голяма задлъжнялост на страната, както и растящите притеснения, че властите няма да успеят да постигнат споразумение с Международния валутен фонд.


Инвеститорите разпродадоха облигациите на Ел Салвадор през май, след като контролираният от Букеле Конгрес уволни главния прокурор и петима съдии от Върховния съд, които бяха заменени с лоялисти.

Облигациите за 2025 г. носят повече от 18%, според данните на Refinitiv. При такава висока цена страната на практика е изключена от вземане на заеми на пазара.

salvador bonds

Греъм Сток, старши суверенен анализатор в Blue Bat Asset Management, каза, че правителственото финансиране чрез биткойн може да обезкуражи Салвадор да приеме политики за устойчиви разходи, добавяйки, че страната вероятно ще продължи да се нуждае от подкрепа от МВФ.

„Изграждането на икономиката около крипто добив и привличането на крипто бизнес е меко казано неизпитана стратегия“, каза той, добавяйки, че Букеле изглежда няма планове за увеличаване на растежа и данъчните приходи.

Разговорите с МВФ са в задънена улица

Преговорите с МВФ за заем от 1 милиард долара са в застой на фона на опасения относно липсата на прозрачност и нестабилността на цените на криптовалутата, както и опасенията от отстъпление от демокрацията, докато Букеле консолидира властта.

Но мнозина в общността на криптовалутите са оптимистични, казвайки, че облигацията ще впрегне силното търсене на дребно.

„Биткойн облигациите променят играта на пазарите с фиксиран доход“, каза Мориц Витерсхайм, основател на Spectre Solutions, компания за биткойн активи и продукти.

Въпреки че биткойн падна с около 20% от рекордния си връх от $68 990,90 този месец, валутата бележи ръст с над 90% тази година.

„Седмицата на биткойн“ бе първият път, когато експериментът с цифрова валута беше обсъждан от международни крипто евангелисти.

bitcoin wekk

Докато продавачите продаваха тениски „Исус обича биткойн“, панелните дискусии събраха лидери от крипто индустрията и министри от Салвадор. 

Няколко присъстващи изказаха притеснения относно правителствения портфейл Chivo, в който салвадорците могат да изпращат и получават биткойни, подчертавайки напрежението около държавен инструмент за валута, създадена като алтернатива на държавните финансови системи.

Предварително зареден с $30 за потребители и подкрепен от фонд от $150 милиона, Chivo позволява на потребителите да извършват транзакции към други потребители на Chivo без такса, но регистрацията изисква салвадорците да въвеждат своите идентификационни номера и друга лична информация, докато транзакциите се съхраняват в регистър.

Някои присъстващи описаха Chivo като портал към независими биткойн портфейли, като Muun или BlueWallet, които предлагат поверителност.

От пускането си на пазара Chivo е критикуван за хиляди случаи на измами и изчезване на пари от портфейлите.

Няколко програмисти казаха, че предвид скоростта на внедряване - по-малко от четири месеца след като Букеле го обяви на конференция през юни - тези технически проблеми са нормални.

Букеле обвинява голямото търсене за проблемите.