Deutsche Bahn се забърка в скандал за присвояване на държавни средства

Един от най-големите железопътни проекти в Европа е обгърнат от противоречия още от самото си начало

18:45 | 25 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Двама служители на германската държавна компания Deutsche Bahn заявиха, че хора от ръководството на фирмата са злоупотребили с корпоративни средства, които са били предвидени за изпълнението на един от най-големите железопътни инфраструктурни проекти. В процеса на разследването на измамата единият от служителите, които са съобщили за измамата, e бил уволнен. Заради страх от реваншизъм от страна на ръководителите на Deutsche Bahn другият служител е прекратил комуникацията си с представителите на регулаторните органи. 

Изданието Financial Times проведе разследване, което доведе до тези обвинения. Слуховете за подобна финансова измама допълнително подклаждат противоречията, които обгръщат огромния инфраструктурен проект за изграждане на нова метростанция в Щутгарт. Проектът е известен като Щутгарт 21 и е финансиран от германското правителство, Европейския съюз, провинцията Баден-Вюртемберг и община Щутгарт. Проектът е започнат през 2017 г. и се извършва под наблюдението на бившия началник на кабинета на Ангела Меркел - Роналд Пофала. В момента той е част от ръководството на Deutsche Bahn. 

Първоначалната цена на проекта е 2.5 млрд. евро., но впоследствие тя бива увеличена на 8.2 млрд. евро. През 2016 г. Федералната сметна палата предупреди, че цената на проекта може да скочи дори до 10 млрд. евро. Тогава регулаторният орган разкритикува администрацията на Меркел, че има сериозни пропуски в контрола над инфраструктурния проект. Financial Times разкрива, че още през 2016 г. правният отдел на Deutsche Bahn е получил множество сигнали от служители на самата компания, че голяма част от надуването на цената заради “ужасяващо лошо управление” или откровена корупция. 

Един от разобличителите дори е изчислил, че неправомерното управление на средствата е довело до раздуване на стойността на проекта с 600 млн. евро. И двамата служители, подали сигнала, твърдят, че членове на висшето ръководство са разпоредили извършването на ненужна строителна дейност, за която са получили щедри отстъпки. 

“Групата за одит трябва да действа бързо и решително, а правният отдел трябва да разбере кой точно получава лични облаги от подобен тип корупция. “ - това твърди един от подателите на сигнала още през 2016, се казва в статията на Financial Times. Самата държавна компания Deutsche Bahn има около 40 млрд. евро годишни приходи. Железопътният оператор често бива критикуван заради лошо клиентско обслужване, чести закъснения на влаковете и отменени пътувания. За 2020 г. Deutsche Bahn отчете загуба в размер на 5.7 млрд. евро и дълг от 37 млрд. евро. 

Щутгарт, столицата на провинция Баден-Вюртемберг, е шестия най-голям град в Германия, а освен това е и дом на автомобилните производители Daimler и Porsche. Градът се намира в тясна долина и е обграден от хълмове. От години метростанция в града е проблематична. След като бъдат завършени през 2025 г., подземната гара, 28-те тунела, както и 117 км. нови високоскоростни релси ще намалят наполовина времето за пътуване между градовете Щутгарт и Улм.

Но проектът, който е предложен за първи път през 1994 г. се сблъсква с ожесточени протести. Местните жители се противопоставят на частичното събаряне на сградата на гарата, изсичането на дървета в парк в центъра на града, високите разходи и годините строителни дейности. През 2010 г. полицията използва водни оръдия срещу протестиращи, единият от които ослепява.

Двамата податели на сигнала за корупция са инженери, работещи по проекта. Единият е опитен ръководител на екип и специалист по разпределение на разходите, който се присъединява към Deutsche Bahn през 1997 г. Другият, който бе уволнен по време на разследването, постъпва в компанията през 2013 г.

Един пример за ненужна строителна дейност, цитирана в жалбата, е електрическа подстанция, която не е част от първоначалния план. Един от инженерите е бил притискан от висшестоящите да възложи договор от 2,5 милиона евро за изграждането му, въпреки че съществува алтернативно решение само за 30 000 евро. Но инженерът отстоява позицията си и скъпият вариант отпада от проекта. 

Информаторите твърдят, че някои висши ръководители на Deutsche Bahn са пренебрегнали законовото си задължение да възстановят разходите, които други партньори трябва да покрият съгласно германското законодателство: например преместването на съседна метростанция, чиито разходи обикновено се споделят с местната община. Сигнализаторите подозират, че това поведение е опит да се попречи на партньорите да открият ненужните разходи.

Служителите първо са изразили притесненията си вътрешноведомствено. Когато висшите ръководители ги уволнили въпреки наличието на това, което и двамата смятат за доказателство за ненужни търгове и нарушения на законите за разпределение на разходите, те започват да подозират, че мениджърите може би умишлено игнорират незаконосъобразното поведение.

Преди две десетилетия схема за измама, свързана с ремонт на гарата в Лайпциг, беше разкрита, след като компания, от която бе поискан подкуп, съобщи за това на Deutsche Bahn. Корумпиран мениджър, който е наричан „Господин 3%“, тъй като е настоявал за връщането на 3% от фактурите. По-късно той е вкаран в затвора.

От Deutsche Bahn твърдят, че вътрешно разследване на жалбата на служителите от Щутгарт е започнало още в началото на 2016 г. и е приключено след повече от година, без да бъдат открити никакви доказателства.

„Всички предполагаеми нередности бяха разследвани от звеното за вътрешни разследвания и оценени от груповата за правова сигурност и нищо подобно не бе намерено“, казаха от компанията. Deutsche Bahn отказа да разкрие подробности за обхвата и методите на разследването, като заяви само, че е проведено „в съответствие с вътрешните и правните стандарти“.

Специалистът по разпределението на разходите обобщaва притесненията си в документа от четири страници от 11 юли 2016 г. — датата на съвместна среща между двамата податели на сигнала и правния отдел в Щутгарт. В меморандума се посочва, че „незаконно и неморално поведение“, включително „незаконни финансови ангажименти, непрозрачни договорености и организационен хаос“, са довели до това, че компанията „е ненужно лишена от 600 милиона евро“.

Според запознати, тази оценка е резултат от подробно изчисление от страна на финансовия експерт, въз основа на вътрешен списък на всички строителни работи, засягащи други публични субекти, и плащанията, които Deutsche Bahn може законно да иска от тях, но не го направи.

В документа на уволнения служител се посочва също, че нейният автор се е чувствал многократно тормозен, началниците му редовно са му крещели и са го притискали незаконосъобразната документация да бъде одобрена със задна дата.

Не е ясно колко широко е бил разпространен този документ в рамките на Deutsche Bahn. Трима души, потвърдиха неговата автентичност, като двама от тях добавиха, че на регулаторните органи многократно им е било обяснено всичко по документа. От Deutsche Bahn са заявили пред Financial Times, че не разполагат с такъв документ, а освен това са отказали да коментират дали изчисленията за 600 млн. евро дефицит са верни.  

Други източници на изданието твърдят, че служителите, които са подали сигнала, са имали редовна комуникация още от декември 2015 г. с регулаторните органи, както и с вътрешно за компанията звено, което е извършвало проверка. И трите страни многократно са си уговаряли срещи, за да дискутират проблема, но поради една или друга причина тези срещи на се случили. Deutsche Bahn заявява пред Financial Times, че подобен разказ е “неразбираем” и изобщо не може да бъде разглеждан като достоверен.  

Около седмица след като единият от служителите се е срещнал с регулаторните органи през януари 2016 г., той е започнал да получава писмени предупреждения, че е извършил дребни административни нарушения като например това, че не е предал болничен навреме. През декември 2016 г. той бива уволнен. През 2017 г. той съди Deutsche Bahn за това, че са го уволнили нечестно. Съдът отсъжда в негова полза и след 1 година той се връща на работа. Малко след това отново е уволнен заради дребни административни нарушения. Следват няколко години на съдебни дела, в които съдът продължава да отсъжда в негова полза. В крайна сметка обаче съдия от Щутгарт поема делото и изпълнява молбата на Deutsche Bahn да разтрогне трудовите отношения между двете страни, защото доверието между тях е било разрушено. 

От Deutsche Bahn твърдят, че уволнението на служителя няма нищо общо с неговите сигнали. Тяхната гледна точка е, освобождаването се дължи на серия от административни нарушения. Съдът приема тази позиция. Deutsche Bahn признава, че вторият служител е прекъснал комуникация с правния отдел и регулаторните органи. Източници на Financial Times твърдят, че подателят на сигнала се е страхувал от реваншизъм и е сметнал, че реално никой няма желание за детайлно разследване на случая. От Deutsche Bahn заявиха, че нямат идея защо техният служител е взел такова решение, но потвърждават, че той все още е на работа при тях. Компанията твърди, че защитата на такива добросъвестни служители е много важна за тях, а техният отдел, който се занимава с подобни случаи, е на световно ниво. 

Гледната точка на служителите, подали сигнала, е че тяхната самоличност е била разкрита на ръководството, въпреки че и двамата са пожелали да запазят анонимност. Deutsche Bahn обаче отрича да е така.