САЩ няма да участват в най-голямата глобална търговска сделка през 2020 г.

Регионалното всестранно икономическо партньорство включва всички 10 държави от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия и пет от основните ѝ търговски партньори

14:03 | 12 ноември 2019
Снимка: asean.org
Снимка: asean.org

След повече от шест години преговори през 2020 г. повече от дузина страни в Азиатско-тихоокеанския регион ще подпишат това, което би било да се превърне в най-голямото търговско споразумение в света до този момент, предава Investor.bg.

Сделката, наречена Регионално всестранно икономическо партньорство (РВИП), включва всички 10 държави от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и пет от основните й търговски партньори: Австралия, Китай, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея.

Заедно тези 15 държави съставляват близо една трета от световното население и глобалния брутен вътрешен продукт. Това прави оформящия се търговски съюз между тях по-голям от други регионални търговски блокове като Европейския съюз и споразумението за свободна търговия между САЩ и Мексико и Канада.

Преговорите започнаха с 16 държави, но Индия реши да не се присъединява към търговския пакт заради опасенията, че той ще навреди на местните й производители.

Още по темата прочетете в Investor.bg.