След „енергийния 11 септември“ какво се случва с петрола в края на седмицата?

Бързото увеличаване на нестабилността в най-важния регион за производство на петрол в света повиши рисковата премия за цените

13:05 | 20 септември 2019
Снимка: Steven St John/Bloomberg
Снимка: Steven St John/Bloomberg

Заплахата от война в Близкия изток отново вдигна цените на петрола в края на една от най-драматичните седмици за „черното злато“, в която 5% от световните доставки бяха засегнати от атаките срещу петролни съоръжения на Саудитска Арабия, съобщава Bloomberg.

Въпреки че усилията на кралството за възстановяване на производството и уверенията, че светът разполага с достатъчно резерви, за да няма прекъсване в доставките, помогнаха за овладяване на поскъпването от близо 20%, цените на петрола все още отчитат ръст от 8% на седмична база до около 65 долара за барел. Така Брент е напът да запише най-голямото си седмично повишение от януари насам. 

САЩ и саудитците твърдят, че доказателствата сочат, че Иран е замесен в атаките. И именно заплахата от ответни действия срещу ислямската република поддържат цените на петрола по-високи. Външният министър на Иран предупреди, че всяка атака ще доведе до война.

Бързото увеличаване на нестабилността в най-важния регион за производство на петрол в света повиши рисковата премия за цените, които са с почти 5 долара за барел по-високи от преди атаките през миналия уикенд срещу саудитските съоръжения.

Налице е и безпокойство колко време ще отнеме на кралството, за да възстанови напълно загубеното производство, тъй като резервите се изчерпват и се работи без обичайния буфер от обеми. От Саудитска Арабия се ангажираха да възстановят щетите до края на септември, но част от пазарните анализатори имат известни съмнения дали този срок е постижим.

Около обяд българско време в петък фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,64% до 58,50 долара за барел за доставка през октомври. Повишението при сорта Брент е с 0,54% до 64,75 долара за барел.