Исторически ръстове на петролните пазари, след като Тръмп обеща да се включи в ценовата война

Фючърсите върху петрола поскъпнаха с 24% в четвъртък

21:30 | 19 март 2020
Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg
Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Петролните пазари записаха исторически ръстове, след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще се намеси в ценовата война между Русия и Саудитска Арабия в “правилното време”, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху петрола поскъпнаха с 24% в четвъртък - най-големият ръст от началото на търговията през 1983 г. Цените на черното злато все още бележат близо 60-процентен спад от началото на годината, след като Рияд и Москва не постигнаха споразумение и обявиха ръст на производството на фона на засегнатото от коронавируса търсене.

Тръмп заяви, че ще търси баланс в ценовата война. “Тя е много разрушителна за Русия, защото цялата ѝ икономика е базирана на това и те имаха най-ниските цени от десетилетия”, коментира американският лидер. Той добави, че случващото се е “много лошо” и за Саудитска Арабия.

“Но те са в битка, те са в битка за цените, те са в битка за производството. В правилния момент аз ще се намеся”, обеща Тръмп.

Междувременно правителствата и централните банки по света се опитват да предпазят икономиките от влиянието на коронавируса.

Страните увеличават мерките, след като броят на потвърдените случаи на заразени вече надвиши този в Китай. В Италия смъртните случаи нараснаха до почти 3 хил., а Великобритания въведе по-строг контрол върху движението на хора в страната и затвори всички училища.