Прокуратурата поиска поставянето на Банско под карантина

Според главния прокурор Иван Гешев ситуацията у нас изисква много по-радикални мерки

15:20 | 17 март 2020
Главният прокурор Иван Гешев и ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Снимка: Прокуратура на Република България
Главният прокурор Иван Гешев и ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Снимка: Прокуратура на Република България

Главният прокурор Иван Гешев поиска Банско да се постави под карантина, като определи мярката за “крайно наложителна” по време на обсъждането на проекта на новия Закон за мерките за извънредното положение в правната комисия в парламента, съобщава Investor.bg.

Отговорност на държавата е да се вземат твърди, адекватни и навременни мерки. Тук, сега, веднага, утре ще е късно. Това е становището на прокуратурата, изразено от Гешев.

“Трябва да се вземат много по-радикални мерки. Да минимизираме щетите, защото щети ще има”, каза Гешев. Той призова за радикални решения, колкото и крайни да изглеждат в момента. 

“Може би бяхме едни от първите в Европа по извънредно положение. Сигурен съм, че всички полагат някакви усилия. Това е свързано с екскурзиите в чужбина, с международните превози на хора, с движението на хора между градовете, които няма нужда да пътуват и да ходят на гости, проблемите с пътувания на големи групи, трябва да се решат и то незабавно. Трябва да се мине в режим почти на военно положение”, коментира още главния прокурор.

“Прокуратурата ще предостави определени предложения от компетенцията на обвинението, но всичко друго е в резултат на законодателната и изпълнителната власт”, каза главният прокурор.

Според Гешев сега е моментът да разберем дали имаме държавници или хора, които се занимават с дребни политически игрички.

“Негативните сценарии в Европа вероятно ще се развият и при нас”, каза Гешев.

Повече по темата четете на Investor.bg.