Износът на оръжие от Германия за Турция нараства значително

Общо федералното правителство e одобрило износа на въоръжение от почти 8 млрд. евро през 2019 г

11:22 | 11 март 2020
Обновен: 16:59 | 4 юни 2020
Снимка: pixabay.com

През 2019 г. германското правителство е реализирало над два пъти повече износ на оръжие за Турция за 31,6 милиона евро, отколкото през предходната година. През 2018 г. германското правителство е одобрило 58 доставки на оръжие в Турция, чийто общ обем възлиза на 12,9 милиона евро. През 2018 г доставките са били 187, пише в свой материал Die Zeit.

Според германското министерство на външните работи сред доставките не е имало бойно оръжие, а "друго въоръжение". Законът за контрол на оръжията определя кои оръжия са класифицирани като такива за война.

Общо федералното правителство e одобрило износа на въоръжение от почти 8 млрд. евро през 2019 г., което е прецедент. Износът на оръжие за Турция е спаднал значително след началото на турската военна интервенция в Северна Сирия през октомври, но не е бил напълно спрян - износът от 28,5 милиона евро е бил предоставен преди октомври, а от 3,1 милиона евро - след това.

Четвъртият най-голям износител на оръжие е Германия

Въпреки информацията от външното министерството Турция обаче все пак е получила бойни оръжия от Германия миналата година: само за първите четири месеца на 2019 г. общата им стойност е надхвърлила 180 милиона евро.

След турското нашествие в Сирия федералното правителство реши да не разрешава доставката на оръжие и военна техника в Турция, тъй като счита действията на турската армия за противоречащи на международното право.