Великобритания няма да успее да използва САЩ като лост в преговорите с ЕС

Клаус Вистесен, главен икономист за еврозоната в Pantheon Macroeconomics, В развитие, 02.03.2020

14:54 | 2 март 2020
Клаус Вистесен, главен икономист за еврозоната в Pantheon Macroeconomics,. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Клаус Вистесен, главен икономист за еврозоната в Pantheon Macroeconomics,. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Американският президент Доналд Тръмп смята за чудесна идеята Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС). Но това е по-скоро при едно двустранно споразумение между Великобрития и САЩ. Естествено, че ще надделеят американските интереси. Когато всички се сведе до масата на преговори и търговски интереси, няма да има услуги от страна на никого. Великобритания няма да успее да използва САЩ като лост в преговорите с ЕС. Европа пък преговаря едностранчиво, обясни Клаус Вистесен, главен икономист за еврозоната в Pantheon Macroeconomics, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Вистесен добави, че САЩ ще поискат достъп до британските пазари, включително пазара на застраховки. 

"ЕС се стреми да договори всеобхватно партньорство с Великобритания, което да влезе в сила до края на преходния период. Но Великобритания стъпи на политическата декларация с ЕС, договорена през октомври 2019, и постави всеобхватното споразумение за свободна търговия в ядрото на своя мандат".

"Ще е трудно страните да се договорят за всичко до края на тази година. Първата част от преговорите ще бъде доста конфронтационна", смята гостът.

По думите му е очевидно, че Великобритания ще трябва да следва някои европейски правила и ще има определена асиметрия относно тях. "Ще трябва да се прибегне към правилата на Световната търговска организация", поясни Вистесен.

"Великобритания цели приближаване към идеите на твърдия Brexit".

Коя страна е в по-добра позиция да преговаря?

"Потребителите във Великобритания харчат повече. ЕС обаче е в много по-силна позиция. Великобритания генерира дефицит, докато в Европа има възможност за координация".

По думите на Клаус Вистесен икономическите данни за първото и второто тримесечие в Европа вероятно ще бъдат много слаби - растеж от 0,5-0,8%. "Ще има понижаване на прогнозите, очаква се Европейската централна банка да намали лихвите и да въведе облекчения. Шокове като коронавируса създават проблем, който по дефиниция е временен, но все пак дава отражение", добави той.