Коронавирусът - черен лебед за глобалната икономика?

Епидемията болезнено разкрива колко чувствителна е глобално свързаната икономика

14:00 | 29 февруари 2020
Снимка: Camilla Cerea/Bloomberg
Снимка: Camilla Cerea/Bloomberg

Все още не е ясно какво ще е глобалното разпространение на коронавируса. Ако мащабът е подобен на този в Китай, сме на прага на тежка рецесия, пише германското издание Die Zeit.

Трябва да помислите как се прави обикновена тениска днес. Памукът често идва от САЩ, в Турция се изработват тъкани, които биват оцветявани в Китай, и след това се шият като тениска от шивачките в Бангладеш. Ако възникнат неизправности само в от тези звена в глобалната верига за доставки, в крайна сметка няма готов продукт.

Епидемията от коронавируса болезнено разкрива колко чувствителна е глобално свързаната икономика. Досега най-големите проблеми се коренят в Китай, но те имат отражение върху германските, европейските и американските компании. Специално в автомобилната, химическата и фармацевтичната промишленост няма първични продукти от Китай, които са необходими за по-нататъшна преработка в производствения прозес във фабриките.

В Европа сме едва в началото на разпространението на заболяването. Италия бе пример за това какво би могло да се случи и в Германия. Коронавирусът е далеч по-малко смъртоносен от другите предходни епидемии. Вирусът обаче може да усложни икономическите процеси. Ако, както сега е решено в Япония, всички училища се затварят цял ​​месец, много родители няма да могат да отидат на работа, за да се грижат за децата си.

Инвеститорите са несигурни

В Китай не само липсата на работници за произвоството е проблем в момента, а преди всичко шофьорите на камиони, които не са в състояние или не желаят да работят. Логистиката на стоки в големи части на страната е стопират от седмици, контейнерите не могат да бъдат транспортирани от пристанищата между фабрики и магазини.

Китайското правителство се опитва да върне хората на работа. Тя позволява производството да започне в по-малко засегнатите райони, дори ако пълният капацитет не е достигнат. Тази стъпка ще спаси икономиката на страната от пълен крах. Въпреки това е напълно неясно дали епидемията в страната е напълно под контрол. Съществува риск вирусът да се разпространи отново.

Процесите в Китай и през последните дни в Европа са обезпокоили инвеститорите на финансовите пазари толкова много, че загубите на фондовите борси за кратко време са по-големи, отколкото са били след финансовата криза през 2008 г. Кризата все още не е сравнима със силата на колапса тогава, но епидемията има потенциал за рецесия, която не е настъвала след световната финансова криза.

След фалита на американската инвестиционна банка Lehman Brothers през септември 2008 г. стана ясно колко взаимозависим е банковият и финансовият свят. Сега покрай коронавируса можем да видим колко е преплетеноглобалното производство на стоки, логистиката и услугите. Тази цикъл е податлив на по-дълги закъснения или цели прекъсвания на производството само на едно място.

Можем само да се надяваме вирусът да не заеме застрашителни мащаби. Възможните мерки за противодействие, като например координиран европейски пакет стимули, вече се обсъждат в Европейския съюз.

Коронавирусът е абсолютно негативен сценарий, към който светът се климатизира. И ще отнеме известно време, преди да разберем дали този сценарий ще се разгърне.