Свиването на автомобилния пазар ще доведе до косвени щети

Калоян Желев, автомобилен експерт, Светът е бизнес, 28.02.2020

21:00 | 28 февруари 2020
Калоян Желев, автомобилен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Калоян Желев, автомобилен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Прессъобщенията на производителите по повод отмяната на автомобилния салон в Женева бяха лишени от блясъка и мажорните тоналности. Този път тонът бе обран. Коронавирусът сложи връхна точка на всичко, коментира Калоян Желев, автомобилен експерт, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"От една страна Brexit повлия на автомобилния бранш, от друга страна - исторически новото въглеродно законодателство в Европа. От трета - спадът на китайския пазар дори преди самия коронавирус".

Експертът посочи, че днес е излязло прессъобщение на Германската асоциация на автомобилната индустрия, чиито първи ранни прогнози за вътрешния автомобилен пазар на страната във връзка с коронавируса са за 6% спад за годината.

"Преките щети са свързани с първите ранни прогнози на Moody's и LMC Automotive за спад от 2,5-4,5% от световното автомобилно производство, което е някъде 3-4 млн. автомобила".

Желев обясни, че на практика в цялата автомобилна индустрия и нейните доставчици господства методът LEAN, предполагащ малки складови личности с оглед на намаляването на материалните запаси.

По темата за сливането на PSA Group и Fiat Chrysler гостът каза, че за да видим първите ранни резултати от едно подобно действие, ще трябва да изчакаме до края на годината. "Те търсят икономии от мащаба, а това става със синергия. Водещата ще е технологията на PSA", подчерта той.

Калоян Желев отбеляза, че Volkswagen са на прага на трета историческа стъпка да се появи техният модел ID.3, чиито софтуерни проблеми се отстраняват. "Идеята му е да пренесе електрическата мобилност от нишата в мейнстрийма", допълни той.

Гледайте целия разговор във видео материал.