Защо румънската столица се превръща в град на хаоса?

Задръстванията в Букурещ отнемат на всеки шофьор 9 дни и 11 часа годишно

07:56 | 26 февруари 2020
Снимка: Ioana Epure
Снимка: Ioana Epure

Ежедневните задръствания по улиците на Букурещ отнемат на всеки шофьор 9 дни и 11 часа годишно. Същото време е необходимо на най-големия румънски автомобилен износител да произведе 15 600 коли. Неуредиците в трафика увеличават разходите на бизнеса, включително за доставки, куриерските и таксиметровите услуги, докато този начин на живот вреди на здравето и заплашва да възпре инвестициите в румънската столица, пише Bloomberg.

Броят на респираторните заболявания се увеличава трикратно в Букурещ за последните години, което най-вече се дължи на замърсяването на въздуха от трафика, твърди директорът на Института по пулмология.

Според ръководителя на Ericsson в Румъния компанията ще се сблъска с трудности при избора на локация на новите си офиси заради задръстванията в столицата. „Имаме колеги, които прекарват два до три часа на ден в трафика“, заяви той пред местните медии.

Местните власти в Букурещ планират да инвестират 518 млн. евро (563 млн. долара) тази година в проекти, с които да се подобри трафика и да се намали замърсяването на въздуха от него, включително чрез поддържане на съществуващата пътна мрежа и отпускането на субсидии за обществения транспорт. След закупуването на 400 дизелови автобуса преди 2 години сега властите планират покупката на 130 хибридни автобуса.

Общината планира и въвеждането на по-висок данък за по-замърсяващите автомобили. Мярката трябваше да влезе в сила от 1 януари, но въвеждането ѝ беше отложено, защото властите все още изчисляват последствията от нея. По-високият данък ще засегне около 13-процентен дял от собствениците на автомобили, които ще трябва да плащат по 420 долара годишно, докато една от четири коли ще бъде напълно забранена за движение в центъра на града.

От Будапеща до София най-видимото влияние на комунизма при придвижване от точка А до точка Б са трамваите по градските улици. Един от най-отличителните образи на Букурещ е море от автомобили и автобуси, приклещени в градското задръстване. Делът на съществуващите линии на метрото е само 4% от градската транспортна мрежа, а дейностите по разширяването им продължават от 20 години.

Управлението на Николае Чаушеску като цяло няма алтернатива в Източния блок. Режимът му е сред най-репресивните, а румънската икономика остава осакатена от дългове. Вследствие Румъния започна да изнася всичко възможно, за да изплати дълга, което доведе до съществен недостиг на продукти за населението ѝ. Хората трябваше да чакат между 5 и 7 години, за да получат своя Dacia.

През 1989 г. дойде и революцията и екзекуцията на Чаушеску. Оттогава населението на Букурещ се е удвоило, а броят на автомобилите се е утроил.

PricewaterhouseCoopers отчита, че броят на автомобилите през 2018 г. достига 1.4 млн. през 2018 г. - приблизително колкото са жителите на града.

Има едно място за паркиране на всеки пет автомобила, според Uber.

Междувременно служителите, чиято работа е свързана с шофиране, изглежда не очакват ситуацията със задръстванията да се подобри скоро. Най-големият онлайн търговец на дребно в страната eMag е сред компаниите, които прибягват до създаването на собствена електронна система за картографиране, която алармира куриерите за интензивен трафик.

Uber работи по подобна технология.