Изследователи измериха нов температурен рекорд на Антарктида

За първи път маркировката от 20 градуса е надвишена

16:20 | 15 февруари 2020
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Учените са измерили нова пикова температура в Антарктида. На северния край на Антарктида на 9 февруари е била отчетена температура от 20,75 градуса. "Никога не е имало толкова висока температура в Антарктида", казва ученият Карлос Шефер, предава германското издание Die Zeit.

За първи път маркировката от 20 градуса е надвишена. На южното полукълбо сега е лято.

Измерването на температурата в аржентинската изследователска станция Марамбио е част от 20-годишен изследователски проект за въздействието на изменението на климата върху вечните ледове в региона, уточни Шефер. Последният температурен рекорд е бил около 19 градуса. Шефер подчертава, че рекордната стойност не позволява да се правят изводи по отношение на бъдещото развитие на климата. Това е просто точка от данни.

Само преди седмица аржентинската метеорологична агенция измери най-топлия ден в аржентинска Антарктика от началото на метеорологичните рекорди. В изследователската станция „Есперанса“, разположена на 100 километра от гара Марамбио, е била регистрирана температура от 18,3 градуса.

Според данни на ООН последното десетилетие е най-топлото в Антарктида. Топенето на ледниците там в резултат на глобалното затопляне е ключов фактор за повишаването на морското равнище в световен мащаб.

Например, ефектите от повишаването на морското равнище поради топящия се лед могат да бъдат значително по-силни от очакваното. Според ново проучване на международен екип от учени, глобалното затопляне може да доведе до повишаване на морското равнище с 58 сантиметра до 2100 година. Това разкрива Андерс Леверман от Потсдамския институт за изследване на влиянието върху климата (PIK). „Антарктическият фактор е най-голямата неизвестност и най-големият риск за морското равнище в световен мащаб“, казва Леверман.

 

В по-дългосрочен план топенето на ледената покривка на Антарктида има потенциал да повиши нивото на морското равнище с няколко десетки метра. "Това, което знаем със сигурност, е, че изгарянето на въглища, нефт и газ увеличава рисковете за крайбрежните градове от Ню Йорк до Мумбай, Хамбург или Шанхай", предупреди Леверман. През последните 100 години е имало увеличение от около 19 сантиметра.