Настроението в германската индустрия е влошено, доставчиците на услуги са спасение

Глобални търговски конфликти и структурни промени: германската индустрия е напът да претърпи обрат. Това показва проучване сред бизнес асоциациите за 2020 г.

22:40 | 26 декември 2019
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Браншовите организации и асоциации в Германия очакват новата година със смесени чувства. В рамките на традиционното проучване на Германския икономически институт (IW) в края на годината, 32 от 48 асоциации са заявали, че настоящата икономическа ситуация в страната е по-лоша, отколкото преди година. Анализирани са очакванията за производството, перспективите за заетостта и инвестиционното планиране, пише германското издание Die Zeit.

Ситуацията в индустрията не е особено прозрачна, заявиха от Кьолнския институт. Автомобилните производители и компаниите за химично и машинно инженерство отчитат значително влошаване спрямо предходната година. От една страна, това се дължи на факта, че бизнес климатът се връща към нормалното си състояние след фаза на подем.

От друга страна, геополитическите рискове, дигитализацията и изменението на климата внесоха хаос сред компаниите и потребителите. "Цялостната икономика остава крехка", заяви директорът на Германския икономически институт Майкъл Хютер. Според проучването 19 асоциации очакват състоянието на бизнеса да се подобри, а производството да се увеличи отново. 12 асоциации предвиждат малко по-негативна ситуация. Асоциациите, в чийто състав влизат компании за обработка стомана и други метали или производство на машини, са песимистично настроени.

„Германската икономика е в застой от пролетта на 2019 г.“, се казва в доклада. "Досега процъфтяващият сектор на строителството и отчасти експанзионистичният сектор на услугите са предотвратили сериозен макроикономически спад", става ясно още от данните.

14 от 48 индустриални асоциации са заявали, че ще наемат по-малко хора през 2020 г. - включително банки и застрахователи. По-голямата част от анкетираните асоциации предполагат, че те ще могат да наемат толкова хора през 2020 г, колкото и в момента.