Лечение на структурни проблеми с парична политика - безсилието на европейските лидери

Димитър Чобанов, финансист и преподавател в УНСС, Светът е бизнес, 09.12.2019

21:00 | 9 декември 2019
Димитър Чобанов, финансист и преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Чобанов, финансист и преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В Европа протичат някои интересни процеси, свързани най-вече с недостатъчно високия икономически растеж и опита на европейските лидери да противодействат на тази неблагоприятна тенденция. На фона на световната история ситуацията с отрицателните лихви е абсолютен прецедент. Това подкопава основите на цялата финансова система. Количествените улеснения показват още веднъж безсилието на Европейската централна банка и политиците, защото се опитват на лекуват структурни проблеми със средствата на паричната политика, коментира Димитър Чобанов, финансист и преподавател в УНСС, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Паричната политика влияе най-вече на номиналните променливи. Реалните величини, като производителност, не могат да се влияят от паричната политика. С тези неконвенционални средства политиците печелят време, за да се опитват да "маневрират" и да изчакват самите икономики да привикнат към "новото нормално".

Ниските лихви в рамките на българската икономиката

Гостът подчерта, че текущата ситуация в страната ни по отношение на икономическия растеж изглежда по-скоро добре. "България е сред първите няколко страни в ЕС по икономически растеж. Заетостта е висока, е безработицата е на рекордно ниски нива. Кредитният рейтинг бе повишен скоро. Икономическият ни растеж е положителен. Можем да си позволи и увеличаване на военните разходи", допълни той.

Въпреки добрите тенденции Чобанов отбеляза, че са налице показатели за евентуално забавяне на икономиката. "При криза българската икономика има забавяне на вноса - такова е имало през 1996-1997 г., както и през 2009 г. Сега мащабът е доста по-малък. Нагласата на бизнеса е, че няма нужда от увеличаване на производствения капацитет. От друга страна, потреблението продължава да се повишава", посочи той.

"Ситуацията в банковата система показва като цяло нормални темпове на растеж на кредита".

"Секторът на недвижимите имоти и финансовият бяха тези, в които са концентрират най-вече инвестициите и където се наблюдава изобилни ликвидност, но към това трябва да се действа предпазливо", каза още финансистът.