В Дрезден откраднаха национално съкровище от 18-ти век

Твърди се, че стойността на откраднатите накити и други скъпоценни изделия е в размер на близо милиард евро

20:24 | 25 ноември 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Скъпоценни изделия с предполагаема стойност един милиард евро са били откраднати през изминалата нощ от музея „Грюнес Гевьолбе" в Дрезден, пише германската медия Der Spiegel.

Любопитен факт е, че музеят „Грюнес Гевьолбе" („Зелен свод"), където се помещават скъпоценните експонати, е създаден в периода 1723-1730 г. от саксонския курфюрст Август II Силни. Към днешна дата музеят разполага с две различни колекции. Историческата от тях е позиционирана в партерните помещения на замъка, реставрирани до автентичния си вид.

Извършителите са отмъкнали три комплекта с бижута, съобщи генералният директор на държавните художествени колекции Марион Екерман. 

Откраднати са били комплекти с диаманти и други накити и скъпоценни камъни. „Материалната стойност не е толкова висока, колкото завършеността на колекцията“, казва Екерман. Това е своеобразна „съкровищница на 18-ти век“, добавя той.

Уникалността на откраднатите бижута би затруднила продажбата им

Помещенията на музея са обект на изключително строго охраняване, но по информация от германска издания в 5 ч. тази сутрин крадците са успели да изключат електрозахранването и да нахлуят в музея, без да задействат алармените системи.