Защо Лондон забрани Uber отново?

Случващото се в Обединеното кралство е тест за това как компанията може да се справи с недоволството на регулаторите и служителите си и на други места по света

07:49 | 29 ноември 2019
Обновен: 09:47 | 5 юни 2020
Снимка:Akos Stiller/Bloomberg

За първи път Лондон забрани технологичната компания Uber под ръководството на един от основателите й, главният изпълнителен директор Травис Каланик, а сега за втори пореден път забраната идва от наследницата на Каланик Дара Хосровшахи, която трябваше да вземе нещата в свои ръце като влезе в ролята на отговорния възрастен. Въпреки че забраната няма бъде добре приета от лондончани, то това само показва, че проблемите на Uber Tehnology са много по-сериозни от темперамента на топ мениджърите на компанията, пише Леонид Бершидски в коментар за Bloomberg.

През септември 2017 г. „Транспорт за Лондон” (TFL), транспортният орган на столицата на Обединеното кралство, отказа да издаде лиценз за експлоатация в Лондон, един от петте града, които според проспекта за първично публично предлага представлява 24% от приходите му. Като причини за отказа се посочва липсата на надлежни проверки на водачите на МПС, нежеланието на компанията да съобщава за престъпления, за които се твърди, че са извършени от водачи, както и използването на софтуер, който отказва да вози хора, определяни като държавни служители или служители на реда.

Uber се обърна към съда, но едновременно с това Хосровшахи написа в Twitter: „Уважаеми Лондон, ние сме далеч от перфектни, но имаме 40 хил. лицензирани шофьори и 3,5 млн. лондончани, които разчитат на нас. Моля ви работете заедно с нас, за да направим нещата както трябва.“

Както правната жалба, така и заявеното желание да се работи с регулаторни органи имаха благоприятно въздействие. Лондонски съд предостави на Uber 15-месечен лиценз, а когато той изтече TFL го удължи с два месеца, докато се очакваше предоставянето на допълнителни документи. В прессъобщение TFL похвали технологичната компания за взаимодействието й с транспортния орган по прозрачен и продуктивен начин.

Но „Транспорт за Лондон“ продължава да твърди, че промяна в технологията на Uber позволява на нерегистрирани шофьори да качват своите снимки в приложението на компанията и да возят пътници, което е довело до поне 14 000 рискови пътувания, някои от които с шофьори, които дори нямат валидно свидетелство за правоуправление. TFL заяви, че уволнените и с преустановени права шофьори на компанията също могат да използват системата, за да превозват пътници.

Подобни проблеми са били докладвани и извън Великобритания. По-рано тази година, нерегистриран шофьор, който обслужвал клиенти на Uber, изнасилил жена в Индия. Друг подобен случай стана обект на обществено внимание в Австралия; като за да излъже системата за идентификация на Uber, която включва правене на селфи, измамникът просто задържал снимката на регистрирания шофьор пред камерата.

Вече не става въпрос за отказа за съдействие и третиране на регулаторите като врагове, които работят за лобитата на таксиметрови компании. Uber, собственост на Хосровшахи, не е такава. Компанията направи опит да сътрудничи с лондонските власти като добави такса „чист въздух“ към тарифите и обеща да накара шофьорите да преминат към електрически превозни средства до 2025 г. Също така тя планира да работи с TFL дори когато обжалва новия отказ от лиценз. Все пак Uber ще продължи да предлага своите услуги и по време на процеса по обжалване.

Този път жалбата на TFL e свързана с оперативни проблеми и инженерни грешки. Компанията, която претърпя загуби от 5.4 млрд. долара за три години до 2018 г. и още 2.3 млрд. долара през първите три тримесечия на тази финансова година, изглежда все още е фокусирана върху привличането на пазарен дял, а не върху качеството на предлаганото или оптималната безопасност на клиентите.

В същото време разходите на Uber спряха да намаляват като дял от приходите - нещо, което би трябвало да се случва последователно, ако глобалното му разрастване някога се изплати. Изпълнителният директор обеща оперативна рентабилност до 2021 г., но пътят до нея е неясен.

Дори и ако внесената жалба в Лондон е успешна, компанията ще се сблъска с друго правно предизвикателство във Великобритания: шофьорите на Uber подават искове да бъдат приравнени като служители с всички права, следващи от това, а не да бъдат в категорията на хора със свободна професия. Окончателното решение на Върховния съд на Великобритания относно статуса на служителите се очаква в началото на следващата година. Ако решението бъде в полза на шофьорите, Uber ще трябва да започне да въвежда данък върху добавената стойност към своите тарифи, да плаща застраховка за безработица и да финансира обезщетенията на служителите. Това обаче ще лиши компанията от основното й предимство, а именно разходи сведени до минимум, които й позволяват да има и по-ниски цени за превоз в сравнение с традиционните таксита.

Това, което се случва в Обединеното кралство не е само местен проблем, а тест за това как Uber може да се справи с недоволството на регулаторите и служителите си и на други места по света.