Защо ЕК няма да попречи на инвестицията на Volkswagen в Турция?

Константин Томов, автор на предаването "Колела" по Bulgaria ON AIR, Бизнес старт, 08.10.2019

09:19 | 8 октомври 2019
Обновен: 09:19 | 8 октомври 2019
Константин Томов, автор на предаването "Колела" по Bulgaria ON AIR. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Константин Томов, автор на предаването "Колела" по Bulgaria ON AIR. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Манфред Вебер поиска Брюксел да разследва евентуалното строителство за нов завод на Volkswagen в Турция. В писмо до Европейската комисия председателят на групата на ЕНП в ЕП призова условията на сделката да бъдат разгледани от Брюксел. Могат ли европейските политици да попречат на това Турция да привлече инвестицията?

Този въпрос коментира Константин Томов, автор на предаването "Колела" по Bulgaria ON AIR, в ефира на "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. Според него е малко вероятно да се отмени решението за построяване на новия завод на Volkswagen в Турция.

"По-скоро това е окончателно решение. Пазарът на недвижими имоти в град Маниса, където ще бъде заводът, е изключително оживен и продават по 30-40 апартамента на ден заради работниците. Не смятам, че ЕК има инструменти да повлияе на компанията", посочи гостът.

Целият спор е дали и доколко Турци я е длъжна да спазва правилата на ЕС за държавна помощ, твърди Томов.

"Анкара има споразумение с ЕС от 1995, което я включва в митнически съюз, като то предвижда, че тя ще прилага европейските правила, без обаче да формулира какви санкции ще бъде понесени, ако не ги спазва".

"Не мисля, че в този момент ЕК ще наложи глоби на Турция", счита Константин Томов.

По думите на Томов това е по-скоро писмо, което търси някакъв политически капитал. Според него то то няма да промени инвестицията.

По повод ситуацията в Сирия, от където американският президент Доналд Тръмп реши да изтегли американските войски, както и факта, че Турция заяви подготовката на офанзива в северната част на Сирия, докато междувременно Тръмп заплаши турската икономика Константин Томов обясни, че е трудно е да преценим дали това ще усложни инвестицията.

"Влошените отношения между САЩ и Турция датират отдавна", припомни той, като добави, че основният фактор за избора на Турция от страна на Volkswagen е, че тя е голям и обещаващ пазар.

"Там се падат 150 коли на хиляда души, пазарът не е толкова наситен", каза още Томов.