Стратегията за повишаване на киберсигурността в държавата стъпва на образованието и структурата

Инж. Ростислав Петров, председател на БАСЕХ – Българска Асоциация на Сертифицираните Етични Хакери; Мирослав Стефанов - председател на Българската асоциация по киберсигурност, Бизнес старт, 30.09.2019

10:35 | 30 септември 2019
Инж. Ростислав Петров, председател на БАСЕХ – Българска Асоциация на Сертифицираните Етични Хакери; Мирослав Стефанов - председател на Българската асоциация по киберсигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Инж. Ростислав Петров, председател на БАСЕХ – Българска Асоциация на Сертифицираните Етични Хакери; Мирослав Стефанов - председател на Българската асоциация по киберсигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да се създадат киберотдели към всяка една държавна институция, които да пазят информационната сигурност на съответната институция. Това важи и за бизнеса. Тези отдели следва да бъдат ръководени от специално обучени за целта професионалисти. Регионален мениджър е необходимата в случая длъжност, чрез която биха се изпълнявали въпросните функции. Това мнение изрази инж. Ростислав Петров, председател на БАСЕХ – Българска Асоциация на Сертифицираните Етични Хакери, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Държавата, прокуратурата и бизнесът се обединиха в общи усилия срещу киберзаплахите

"Държавата и бизнесът разполагат със собствена информация какво се случва във виртуалното пространство. Необходимо е да има доверие между отделните звена. Държавата трябва да упражнява разпределителни функции, а бизнесът следва да помага в този процес. Всъщност бизнесът е доста по-напред откъм софтуер и обучение по киберсигурност", коментира от своя страна Мирослав Стефанов - председател на Българската асоциация по киберсигурност.

"Предложихме стратегия за повишаване на киберсигурността в цялата държава, като тя се състои от две опорни точки - образование и структура. В областта на образованието е нужно да има поне 1 час по киберсигурност в училищата. Родителите и учителите също би трябвало да бъдат обучени", изтъкна Ростислав Петров.

Мирослав Стефанов подчерта, че в западните държави опитът е разпределен на различни нива, като всяко е подплатено с инженерни и управленски сертификати.

Повиши ли се нивото на киберсигурността след пробива в НАП?

"Ние предлагаме на държавата изграждане на инфраструктура в киберсигурността, която да засича онлайн хакерски атаки с мониторинг и съответно да се приложат превенции", посочи Мирослав Стефанов.

Като положителен факт Ростислав Петров отбеляза, че Пловдивският университет е първият в страната, който включва в магистърската си програма по киберсигурност и проактивната киберсигурност, или по-точно т.нар. "етичното хакерство". Гостът даде и определение на това название.

"Етичният хакер е професионалист, който е нает от дадена институция да търси пробойни в системата и да ги защити. Хакерът сам по себе си е злонамерен. С етичните използват един и същ инструментариум. Разликата е, че когато етичният хакер намери пробойна в сигурността на дадена система, той предлага мерки за противодействие как тя да бъде защитена", уточни Ростислав Петров.