Черното е новото зелено в Бавария

Неочаквани екологични инициативи на баварския премиер Маркус Зьодер предизвикаха противоречив отзвук в германската провинция

20:00 | 8 септември 2019
Лидерът на Християнсоциалния съюз в Германия Маркус Зьодер. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Лидерът на Християнсоциалния съюз в Германия Маркус Зьодер. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Консервативният премиер на Бавария иска гласоподавателите да знаят, че той е наясно с предизвикателствата за опазването на климата, пише Politico.

През последните седмици Маркус Зьодер изрази подкрепата си към усилията за утвърждаване опазването на климата като част от конституцията и обяви планове за засаждането на 30 млн. дръвчета. Той иска да представи и серия екологични мерки през септември, включително бюджет за климата и данъчна реформа за автомобилите, като дори призова за по-бързото отказване от въглищата.

Всичко това сигнализира за остро отклонение от традиционните разбирания на Християнсоциалния съюз (ХСС), баварската сестринска партия на управляващите християндемократи (ХДС) на Ангела Меркел и регионална сила, доминирала следвоенните политики в една от най-богатите германски провинции.

Опазването на климата не беше значителен приоритет за партията в миналото и настоящата кампания на Зьодер контрастира с манифеста му от последните избори през 2018 г.

След по-малко от година премиерът промени тона. „Това е спешно“, посочи той по време на пресконференция в Берлин, докато неговите политически конкуренти си задават въпроси относно дълбочината на отдадеността му към темата.

Зеленият скептицизъм

„Важно е да се разбере, че не ХСС промени тона си, а Зьодер“, посочи Ханс Урбан, законодател от Зелените в регионалния парламент на Бавария.

Докато шепа от партийните колеги на премиера, като бившия транспортен министър Александър Добриндт, се присъединиха към идеите, мнозинството от членовете на ХСС е далеч по-малко ентусиазирано от неочакваната зелена промяна на Зьодер.

Голяма част от природозащитниците също не са доволни. Докато приветстват фокуса на баварския премиер към климатичните промени, Зелените критикуваха Зьодер за това, че не прави достатъчно по въпроса – лидерът на ХСС остава против въвеждането на въглероден данък.

Урбан отбеляза като пример баварските забрани за зарядни станции, разчитащи вятърна енергия. „Неговото решение (на Зьодер) за построяване на 200 вятърни турбини в Бавария просто не е достоверно, защото той не премахва закона за създаването им далеч от домовете“, заяви той, като добави, че „това значи, че за тях просто няма да има достатъчно място“.

Според т.нар. закон 10-Н, въведен от предшественика на Зьодер Хорст Зеехофер вятърните турбини трябва да се строят на отдалеченост от населени места, която се равнява на най-малко 10 пъти височината им, което практически значи повече от 2 км. Към момента има само няколко точки в Бавария, които отговарят на изискването, затруднявайки развитието на нови инсталации.

Изборната заплаха

Някои от критиците на Зьодер виждат неочакваната му инициатива като опит да си върне гласоподавателите на Зелените. Неговият опит ХСС да премине към дясното, за да спре да губи гласове от поддръжниците на крайно дясната Алтернатива за Германия, се провали. ХСС получи 37% подкрепа на регионалните избори, историческо дъно, докато Зелените получиха 18%, а AfD – 10%.

На държавно ниво Зелените не се отдалечават съществено от съюза ХСС/ХДС с подкрепа от около 25%, сочат последни проучвания. На европейските избори през май Зелените бяха втора сила в Бавария с 19% подкрепа, въпреки че останаха далеч зад ХСС, които получиха 41% от гласовете.