Борис Джонсън иска предсрочни избори на 15 октомври

Премиерът на Великобритания хвърли ръкавицата срещу Джереми Корбин и опозицията

15:18 | 4 септември 2019
Задълбочава ли се парламентарната криза на „острова“? Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Задълбочава ли се парламентарната криза на „острова“? Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Парламентът във Великобритания е поставен пред поредното си изключително тежко изпитание, след като премиерът Борис Джонсън обяви, че ще предложи предсрочни парламентарни избори на 15 октомври, ако предложението за удължаване на преговорите мине тази седмица, предаде Ройтерс.

Алианс между опозицията и 21 представители от управляващата партия на Консерваторите гласуваха предложението за прокарване на закон, който ще наложи тримесечно удължаване на времето за преговори с Европейския съюз, ако не се стигне до сделка на 31 октомври.

Министър-председателят обвини съпартийците си в „бунтовничество“ и „предаване пред съюза“. Той продължава да настоява Брекзит да се състои на 31 октомври и нито ден по-късно, независимо от етапа на преговорите.

„Бих искал да поканя лидера на опозицията (Джереми Корбин) да се предаде от името на народа едва след избори на 15 октомври“, каза Джонсън от парламентарната трибуна.

Но, за да бъдат предизвикани предсрочни избори, инициаторът им трябва да получи 2/3 от гласовете на депутатите, а настроенията в Лейбъриската партия за момента са такива, че биха искали да подсигурят удължаването на преговорите преди да се впуснат в предизборна надпревара.