Премиерът на Италия подаде оставка

Натиск на коалиционния партньор Матео Салвини принуди Джузепе Конте да сдаде властта

17:08 | 20 август 2019
Джузепе Конте сдаде държавната власт. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Джузепе Конте сдаде държавната власт. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианският министър-председател Джузепе Конте обяви, че ще представи официално своята оставка пред президента Сержо Матарела, отказвайки се от коалиционния си договор с партията на Матео Салвини - Лига, предаде Bloomberg.

По време на реч в Сената Конте отправи остра критика към Салвини, обвинявайки го в „безотговорност“ и изкуствено създаване на политическа криза, повлияна от „лични и партийни амбиции“.

По-рано този месец Салвини оттегли доверието на Лига към работата на Движение „Пет звезди“, оставяйки държавното управление в малцинство.

Лидерът на партия Лига открито заяви намеренията си, че ще приложи данъчни облекчения в размер на 50 млрд. евро, ако седне на премиерския стол и нееднократно е заявявал готовност за пряка конфронтация с Европейската централна банка и монетарната ѝ политика в Европейския съюз.

Единственият шанс за запазване на правителството сега е, ако „Пет звезди“ и Демократическата партия преглътнат различията си и сключат нова коалиция в името на стабилната държавна власт. Изглежда все пак, че този сценарии в момента не е особено вероятен с оглед откритите нападки, които лидерите на двете опозиционни партии си отправят през изминалата година от парламентарните избори.