Германия: Очакваме Георгиева да оглави МВФ въпреки възрастта ѝ

Кандидатурата ѝ ще наложи промяна в правилата на МВФ

14:29 | 5 август 2019
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германия е оптимистично настроена за това, че българката

ще стане ръководител на Международния валутен фонд, заяви говорител на германското финансово министерство в понеделник.

Правителствата на Европейския съюз избраха 65-годишната Георгиева за кандидат на блока да ръководи МВФ след повече от 12 часови преговори в петък. Повечето държави от ЕС подкрепиха Георгиева, въпреки че нейната кандидатура ще наложи промяна в правилата на МВФ, които изискват управляващият директор да е по-млад от 65 години, когато бъде назначен.

Германия не очаква възрастта на Георгиева да застане на пътя ѝ към топ позицията на МВФ, заяви говорителят на германското финансово министерство, цитиран от Ройтерс.

През уикенда водещото финансово германско издание Handelsblatt коментира, че като опитен икономист и политик, тя е идеален кандидат да оглави МВФ. "Тя е силно уважаван икономист, който пожъна аплодисменти за работата си в Световната банка. Ако през октомври бъде назначена, Георгиева ще стане първият източноевропеец", оглавил МВФ, отбеляза и британският Financial Times. Според медията обаче самата Германия, заедно със северноевропейските страни и социалдемократическите правителства, са подкрепили холандеца Йерун Дейселблум.