Тръмп: Пазим природата, но не за сметка на работните места

Силната икономика е решителна за една непокътната околна среда, смята американският президент

07:29 | 9 юли 2019
Обновен: 07:29 | 9 юли 2019
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Zach Gibson/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Zach Gibson/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп защити промяната на правителствената политика в областта на околната среда и климата и представи тази промяна като жизненоважна за икономическото благосъстояние на нацията. Предишни правителства са наказвали енергийния сектор и работниците в страната с техния курс и все пак светът не е станал по-чист, каза Тръмп в понеделник във Вашингтон. Това било погрешен начин на действие. Силната икономика според Тръмп е от решаващо значение за една непокътната среда. Правителството му се борило за чиста околна среда всеки ден, докато оставало лоялно към американските работници и техните работни места.

"Искаме най-чистия въздух, искаме кристално чиста вода", казва Тръмп. Това било един от най-важните приоритети на неговото правителство още от самото начало и страната осъществила големи крачки в мандата му. Но неговата администрация не губела от поглед икономиката, предава DPA.

„Искаме най-чистия въздух, искаме кристално чиста вода", каза Тръмп, според когото това е един от най-важните приоритети на неговото правителство още от самото начало и страната вече е осъществила големи крачки в мандата му. Но неговата администрация не губи от поглед икономиката, допълни той, цитиран от DPA.

Наред с другите неща, Тръмп защити и оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за изменението на климата, което предизвика международно недоволство. Сделката е несправедлива и изключително скъпа за САЩ, каза той.

Администрацията на предшественика на Тръмп Барак Обама започна да се отклонява от използването на въглищата, преминавайки към природния газ, вятърната и слънчевата енергия. Тръмп обаче следва съвсем различна линия. В едно свое изказване той дори нарече изменението на климата концепция на Китай, която цели да направи САЩ неконкурентни.

През 2017 г. Тръмп изключи САЩ от международното Парижко споразумение за изменение на климата. Правителството му също така работи в продължение на дълго време, за да смекчи мерките и решенията за намаляване на вредните емисии от ерата на Обама – действия, които бяха посрещнати с критики от експертите.