Колко ценен бе Айв за Apple

Сривът в цената на акциите на компанията бе ограничен, защото той ще продължи да работи за концерна от Купертино

16:50 | 29 юни 2019
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg *** Local Caption *** Jony Ive
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg *** Local Caption *** Jony Ive

Всеки, който винаги е искал да знае колко ценен е Джонатан Айв за Apple, сега знае отговора. Току-що Apple обяви, че иконата на дизайна ще напусне групата, и цената на акциите се срина с около 1%. Така около девет милиарда долара пазарна стойност се изпариха във въздуха, изчислява Bloomberg.

Британецът дойде в Apple в началото на 90-те години и е ръководител на екипа за проектиране и дизайн от 1996 г. насам. Той играе важна роля в проектирането на някои от най-успешните продукти на Apple. Айв е смятан за един от най-близките довереници на покойния основател на Apple Стив Джобс. Дори и след смъртта му Айв остана движещата творческа сила на компанията. В легенда се превърна неговата концепция за дизайна на iMac, с която Apple успява да се освободи в края на 90-те години от животозастрашаваща криза. Разработеният от него iPhone направи Apple една от най-ценните компании в света - в момента пазарната капитализация е около 910 млрд. долара.

Фактът, че сривът в акциите е ограничен, се дължи на това, че Айв ще продължи да работи за Apple. 52-годишният стартира собствен бизнес, но Apple ще бъде един от най-важните му клиенти. 

В интервю за Financial Times Айв говори за „естествен и внимателен преход". „Въпреки че няма да съм служител на Apple, все още ще бъда много ангажиран - надявам се, че това ще е така много, много години". Преди четири години Айв каза пред New Yorker, че е мислил два пъти да напусне Apple. Той се чувствал некомфортно с факта, че 100 000 служители са зависими от неговия избор и вкус - и че внезапното обявяване на оттеглянето му ще бъде скъпо за акционерите на Apple.