Metro остава хладен към чешкия кандидат-купувач

Офертата на чешкия EP Global Commerce подценявала веригата

14:56 | 24 юни 2019
Снимка: Metro AG
Снимка: Metro AG

Мениджмънтът на германския концерн в сектора на търговията на едро Metro отхвърли едностранната оферта за придобиване на компанията от група, притежавана от чешкия милиардер Даниел Кретински, като посочи, че тя е твърде ниска, предаде AFP.

Обявеното в петък предложение, което тепърва ще бъде стартирано официално от базираната в Мюнхен група на Кретински – „Енергийна и промишлена глобална търговска група“ (EP Global Commerce group), оценява веригата на 5,8 млрд. евро. Тази оценка – 16 евро за обикновена акция и 13,80 евро за преференциална, „значително подценява стойността на компанията“, посочва Metro. Базираната в Дюселдорф компания подчертава, че ще има цялостно становище, когато бъде представен документ с цялостната оферта.  

Metro има около 150 000 служители по цял свят, като годишните ѝ приходи възлизат на 37 млрд. евро.

Кретински се утвърди през последните години като финансов магнат в Европа, извършвайки серия придобивания, особено в енергийния сектор. За неговия холдинг работят около 25 000 души, като той управлява над 50 електроцентрали и мини в Чехия, Великобритания, Германия, Унгария, Италия, Полша и Славакия.

Forbes  оцени тази пролет състоянието на 43-годишния предприемач на 2,9 млрд. долара. Той притежава няколко френски медии, включително дял в Monde, както и футболния клуб „Спарта“ (Прага).

Според германски медии Кретински вече държи около 30-процентов дял от Metro.

Предложението е подадено в бурни за германската верига времена, която обяви нетна загуба от 459 млн. евро за второто тримесечие на 2019 г., предимно заради проблемите на веригата ѝ за супермаркети Real, които компанията се опитва да продаде на групата за недвижими имоти Redos.