Какви решения за Brexit предлагат претендентите за следващ британски премиер?

Възможността за развод между Великобритания и ЕС без споразумение отново е на дневен ред

17:40 | 18 юни 2019
Снимка: Bryn Colton/Bloomberg
Снимка: Bryn Colton/Bloomberg

Шестима представители на Консервативната партия във Великобритания все още се борят да наследят премиерския пост от Тереза Мей, като за момента по всичко личи, че водещ сред тях е бившият кмет на Лондон Борис Джонсън.

Всеки един от кандидатите има своя собствена визия за това как трябва да протече раздялата между Кралството и Европейския съюз (ЕС): всички тори искат да доведат до краен резултат референдума от 2016 г., като повечето от тях настояват за предоговаряне на споразумението между Мей и Брюксел въпреки многократните откази на блока, като мнозинството от претендентите остава на мнение, че възможността за раздяла с ЕС без сделка също не трябва да се изключва, пише Bloomberg.

Претендентите за наследник на Мей ще продължават да отпадат, като финалният избор бъде направен между двама от тях, а решението трябва да бъде обявено в седмицата на 22 юли.

Какво обаче предлагат кандидатите за наследник на Мей по въпроса за Brexit?

Борис Джонсън, 54-годишният бивш кмет на Лондон, вече обеща, че Великобритания ще се раздели с блока до крайния срок – 31 октомври, независимо дали към този момент ще има постигната финална сделка помежду им. Донсън обаче отбеляза, че вариантът за „твърд“ Brexit не е сред предпочитаните от него.

Фаворитът за премиерския пост по-рано заплаши представителите на блока, че Великобритания няма да плати дълговете си към него в размер на 39 млрд. паунда, докато те не ѝ предложат по-добри условия за развода, включително относно гаранциите, че няма да има граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след него, както и по отношение на бъдещите им търговски отношения.

Джереми Хънт, външният министър на Великобритания, посочи, че би искал преговорите за Brexit между Лондон и Брюксел да бъдат подновени. Той обяви, че е „отворен“ към повторно отлагане на процеса като алтернатива на раздялата без споразумение, която според него би довела до предсрочни парламентарни избори, на които има вероятност торите да бъдат „унищожени“.

51-годишният британски министър на околната среда Майкъл Гоув също изрази желание да предоговори сделката на Мей, като постави „пълен стоп“ на т.нар. „предпазен механизъм“ за ирландската граница. Той добави, че Brexit без сделка няма да бъде в интерес на Кралството, като обаче поясни, че е отдаден на изпълнението на процеса с „всички средства“, които той би изисквал.

45-годишният бивш министър за Brexit Доминик Рааб също се нарежда сред претендентите за премиерския пост, желаещи да отменят „предпазния механизъм“ от сделката на Мей, като посочи, че за ЕС трябва да е „ясно“, че ако това не се случи, Великобритания ще бъде готова да напусне без споразумение през октомври.

49-годишният вътрешен министър на Великобритания Саджид Джавид пък обяви, че би предпочел раздяла с блока без споразумение пред опцията за отмяна на Brexit. Джавид отказа възможността за ново отлагане на процеса, като отбеляза, че е готов да започне подготовката за Brexit без споразумение, включително и по отношение на британския бюджет.

46-годишният Рори Стюарт е един от новите членове на кабинета на Мей, като той се кандидарира за поста ѝ само няколко дни, след като беше назначен за министър по въпросите на международното развитие.

Той е единственият от кандидатите за премиерския пост, който смята, че няма надежда за подновяване на преговорите за Brexit с Брюксел и отбеляза, че би приел ново отлагане на процеса. Стюарт отрече възможността за втори референдум и раздяла без сделка.