Fiat Chrysler се оттегли изненадващо от преговорите за сливане с Renault

Причината за решението са политически спънки във Франция

07:38 | 6 юни 2019
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Производителят на автомобили Fiat Chrysler изненадващо оттегли предложението си за сливане с френския производител Renault. Това обяви компанията в нощта срещу четвъртък, цитирана от DPA.

„FCA остава твърдо убедена в завладяващата и променяща се логика на предложението, която получи широко одобрение, когато беше представена и чиято структура и условия бяха толкова балансирани, че можеха да бъдат от полза за всички страни", се казва в прессъобщението на италианско-американския производител на автомобили.

Въпреки това било ясно, че „във Франция понастоящем не съществуват политически условия, за да се осъществи успешно такава комбинация“. FCA изрично благодари на групата Renault и нейния президент и председател на Борда на директорите, както и на партньорите Nissan и Mitsubishi.

Преди това Renault обяви, че ще отложи решението за официалните преговори за сливане. Бордът на директорите е обсъдил предложението за сливане, но не може да вземе решение, тъй като правителствените служители са поискали отлагане, каза Renault.

За Fiat Chrysler предложеното сливане би било важна стъпка. Италианско-американският производител на автомобили предложи двете групи компании - FCA и Renault – да притежават по половината от новата компания. От известно време производителят търси партньор. Заедно компаниите щяха да се превърнат в третия по големина автомобилен производител след Volkswagen и Toyota

Renault реагира с интерес веднага след публикуването на предложението на FCA. Френската държава, която притежава 15% от Renault, също реагира положително. Министърът на икономиката на Франция Бруно Льо Мер обаче предупреди в сряда, че с преговорите прекалено много се бърза. „Нека си вземем време, за да направим нещата правилно“, каза той пред телевизионния канал BFMTV.

Проваленото сливане с FCA в момента не е единствената лоша новина за Renault. Льо Мер заяви, че рамките на аферата с бившия топ мениджър Карлос Гон ще има иск от страна на държавата. Ако държавата е акционер в дадена компания, тя трябва да гарантира, че нейното ръководство работи добре. След това съдебната власт трябвало да вземе решение по въпроса, каза министърът пред BFMTV. В кой момент ще бъде заведен съдебен иск от държавата засега Льо Мер не казва.

Renault е открило в свое дъщерно дружество в Холандия съмнителни разходи за около 11 милиона евро. Както обяви Бордът на директорите на Renault във вторник вечерта, в сумата се включват, наред с други неща, разходите за въздушния транспорт на бившия главен изпълнителен директор Гон. В Холандия също вероятно ще се преценят правни действия срещу него, поясни Льо Мер.

Прегледът на съвместното дъщерно дружество с японския партньор Nissan е потвърдил първоначалните индикации, че има и недостатъци по отношение на процедурите за финансова прозрачност и контрол на разходите. Одитът е установил „проблемни“ разходи за период от десет години, съобщи Nissan в изявление от сряда. Между другото става дума за разходи за частни пътувания и подаръци и дарения, чиято цел е неясна или неподходяща, се казва в доклада. Прегледът продължава, пояснява Nissan.

След ареста на Гон в Япония създаденият и контролиран от него френско-японски автомобилен съюз между Renault, Nissan и Mitsubishi изпадна в тежка криза. Гон е обвинен в нарушаване на регулациите на фондовите пазари в Япония.