Huawei и ZTE ще изграждат 4G мрежа във Венецуела

Целта е да се подобрят интернет и мобилните телефонни връзки, казва Мадуро

21:29 | 24 май 2019
Обновен: 21:29 | 24 май 2019
Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Венецуелските власти възнамеряват да изградят 4G комуникационна система в страната с помощта на руски и китайски телекомуникационни компании, включително Huawei, заяви президентът на републиката Николас Мадуро. Речта му се излъчи на живо чрез Twitter, предава DPA.

„Реших да заповядам осъществяването на незабавни инвестиции и да използвам технологии от китайските компании Huawei и ZTE и на руски компании, за да се създаде 4G телекомуникационна система за разширяване на възможностите на националната комуникационна система", каза Мадуро. Според него Венецуела е поела курс към развитие на сателитните технологии.

„Целта е да се подобрят интернет и мобилните телефонни връзки“, каза днес Мадуро в ефира на Telesur.

„Huawei ще остане във Венецуела", подчерта Мадуро. Той определи китайската група като "най-напредналата технологична и комуникационна компания в целия свят" и разкритикува американските действия срещу нея, наричайки ги „огромен агресивен ход".

Американският президент Доналд Тръмп издаде 15 май указ на за защита на информационната и комуникационна инфраструктура на САЩ срещу заплахи от чужбина. В този контекст Министерството на търговията на САЩ включи в черния списък китайската телекомуникационна компания Huawei на 17 май заради заплахата за националната сигурност. Американският президент Доналд Тръмп оправдава стъпките си с опасения за сигурността на технологиите от Китай. Мнозина експерти възприемат санкциите в контекста на продължаващия търговски конфликт между Вашингтон и Пекин. Китай е ключов съюзник на Мадуро, който пък изпада във все по-голяма изолация, тъй като САЩ и десетки други страни са признали лидера на опозицията Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, отбелязва DPA.