Times: Мей ще обяви оставка на 24 май

Всички британски вестници днес споделят мнението, че тя напълно е загубила контрол над положението

07:17 | 23 май 2019
Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Намиращият се под огромен натиск британски премиер Тереза Мей ще обяви оставката си на 24 май заради неприемането от министрите на нейната позиция по въпроса как да се осъществи излизането на страна от Европейския съюз, твърди лондонският вестник Times, като се позовава на източници от правителството.

Тя може да обяви за оттеглянето си от поста на насрочената за петък среща с Греъм Брейди - председател на "Комитета 1922", обединяващ депутати от Консервативната партия и решаващ въпросите по избора или смяната на лидера на партията, твърди медията.

Според BBC и Daily Telegraph обаче много поддръжници на премиера са ѝ отказали подкрепа, след като във вторник тя обеща пред депутатите, че те ще могат да гласуват за провеждане на втори референдум за Brexit, ако подкрепят споразумение с ЕС. Това е предизвикало истински шок у някои министри и на заседание на кабинета по въпроса за Brexit такава възможност не е била одобрена.

Редица министри, включително тези на вътрешните и на външните работи и по въпросите за Шотландия, се опитали лично да доведат до знанието на Тереза Мей своята позиция и поискали снощи среща с нея. Тя обаче отказала. Тогава последвала оставката на Андреа Ледсъм - лидерка на Камарата на общините и по същество личен представител на Мей в долната камара на парламента. В писмо до премиера тя изрази несъгласие с курса ѝ по въпроса за развода с ЕС.

„Вече не вярвам, че нашият подход ще осигури резултата от референдума" (от 2016 г., на който британците гласуваха за излизане на страната от Европейския съюз), написа тя в писмото с оставката си.

Ледсъм е привърженичка на Brexit.

„Аз винаги съм смятала, че втори референдум ще внесе опасно разделение и не подкрепям склонността на правителството да приеме такава отстъпка“, пише Ледсъм до премиера. „Никой не е искал повече от мене да успеете. Но сега ви призовавам да вземете правилните решения в интерес на страната, на това правителство и на нашата партия".

Sky News предава, че тази оставка може да е смъртоносният удар за премиерството на Мей.

Всички британски вестници днес споделят мнението, че тя напълно е загубила контрол над положението и не изключват, че оставането ѝ на постовете на лидер на консерваторите и на правителството е въпрос на часове, отбелязва ТАСС.