Фед няма да е щедър с понижаването на лихвите

Всичко над свалянето им с 0,25 пункта тази година изисква много по-голямо икономическо и финансово сътресение

07:35 | 17 май 2019
Снимка: Anna Moneymaker/Bloomberg
Снимка: Anna Moneymaker/Bloomberg

Търговската война на президента Тръмп с Китай се разгорещява, карайки трейдърите да започнат да залагат на цели три понижения на лихвите от Федералния резерв за общо 75 процентни пункта през тази година.

Тези предвиждания ме карат да мисля, че е време всички да поемем дълбоко дъх, пише Тим Дай за Bloomberg. Фед всъщност е далече от такава стъпка. Нито силата на последните пазарни движения, нито икономическите данни оправдават такова снижение на лихвите.

Да погледнем първо към настоящата позиция на централната банка. Президентът на Нюйоркския клон на Фед Джон Уилямс описа положението на американската икономика като много добро, с ниски безработица и инфлация. 

Увеличението на работните места според Фед ще снижи още безработицата. Безпокойството относно влошаващите се икономически перспективи намаляха значително от края на миналата година. Тези тенденции правят регулаторите по-сдържани по посока потенциална промяна на лихвената политика.

На фона на всичко това, подновеното търговско напрежение би трябвало да тласне Фед към понижение на лихвите. Макар да има спекулации, че инфлационното въздействие на митата вдига шансовете за повишение на лихвите, аз бих бил предпазлив, посочва Дай.

Митата би трябвало да имат само временно влияние върху инфлацията. Ако отношението на Фед към инфлацията е симетрично, то централната банка не трябва да се впечатли от леко повишение, както не го прави спрямо сегашното понижение. Следователно Федералният резерв ще постави акцента върху евентуална икономическа слабост в резултат от търговската война.

За да свали лихвите със 0,75 процентни пункта, Фед трябва да стане свидетел на икономическо развитие, провокиращо страховете от рецесия. Търговските шокове обаче едва ли ще са достатъчни да го предизвикат такова.

Скорошен доклад на Центъра за изследване на икономическите политики заключава, че търговските войни през 2018 г. са свили реалните доходи в САЩ с 1,4 млрд. долара месечно. Това може да звучи като голямо число, но не забравяйте, че реалният разполагаем доход през миналата година бе 14,4 трлн. долара. Ефектът от търговските войни просто се губи на този фон, като не е достатъчен дори за понижаване на лихвите с 0,25 процентни пункта, камо ли с 0,75.

За да се промени посоката на американската икономика са необходими много по-мащабни търговски войни. Така аргументът за сваляне на лихвите с 0,75 процентни пункта изглежда по-логичен, ако търговските войни предизвикат финансова криза. Дори такава да настъпи, за Фед ще е от значение нейната сила.

В края на 1998 г. Фед оряза лихвите с 0,75 пункта в резултат на азиатската и руската финансови кризи, след като крахът на фонда Long-Term Capital Management заплаши Wall Street със системна финансова криза.

До този момент колебанията на борсата в САЩ изобщо не могат да се сравняват. Акциите наскоро достигнаха рекордни върхове и малко отстъпление няма да развълнува Фед. Всъщност централната банка не преустанови вдигането на лихвите, дори когато пазарите спаднаха в края на миналата година.

За да видим понижение на лихвите от 0,75 пункта тази година, ще трябва да видим пресъхване на кредитните пазари, а ние сме много далече от това.

Накратко, търговските войни действат в посока понижение на лихвите от Фед, като това е по-вероятният курс на действие през тази година, отколкото повишение. Въпреки това изглежда, че пазарните участници изпреварват събитията. Всичко над сваляне на лихвите с 0,25 пункта изисква много по-голямо икономическо и финансово сътресение, отколкото е вероятно понастоящем.