Земеделският министър Румен Порожанов подаде оставка*

Не желая атаката срещу мен да влияе на работата на правителството, казва той

09:31 | 14 май 2019
Снимка: Олег Попов/ Investor Media Group
Снимка: Олег Попов/ Investor Media Group

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов.

В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. Оставката на министърта е приета от министър-председателя Бойко Борисов. 

„Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно“, заяви Порожанов, цитиран от пресцентъра на министерството. 

"В сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение. Резултатите за развитието на земеделския отрасъл ясно показват възходящата тенденция, такава се отчита и по отношение на износа на  селскостопански стоки. Министерството изнесе изключително успешно Председателство на Съвета на ЕС с организирането на десетки събития и напредък по най-важната тема за сектора - Общата селскостопанска политика след 2020 г. В този период активно беше поставена темата с борбата срещу двойните стандарти при храните, която намери решение в пакета директиви, приети от Европейската комисия и Европейския парламент".

Оставката на Порожанов се случва след разследване от страна на прокуратурата за злоупотреби с евросредства в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) от времето, когато той беше негов ръководител.

Едва преди седмица самият той заяви, че е готов да напусне МС, след катобе на разпит в Специализирания съд във връзка с разследването за източването на европрограмата „Млад фермер”. Министърът даде показания в качеството му на бивш дългогодишен ръководител на Държавен фонд „Земеделие“, който е управляващият орган по селските програми. 

Основен обвиняем за злоупотребите е предприемачът Миню Стайков, който бе арестуван преди осем месеца след акция във „Винпром Карнобат“, където бяха установени престъпления, свързани с продажба на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. 

Досега скандалът бе довел до две оставки - на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев и зам.-директора на ДФЗ Иванка Багдатова-Мизова. 

С общо петте си години начело на фонда в първото и второто правителство на Бойко Борисов Порожанов на практика е най-дълго задържалият се ръководител на фонда. Институцията разпределя между 1,5 и 2,5 млрд. лв. годишно под формата на субсидии, без да се броят грантовете. 

В началото на този месец в интервю за БНТ премиерът Бойко Борисов увери, че всички членове на ГЕРБ, която той председателства, които са извършили нарушения с купуването на апартаменти на цени под пазарните и строителството на къщи за гости с евросредства, ще си понесат отговорността. "Всеки, попаднал в такава ситуация, всеки немислил с главата си, всеки поддал се на манталитета си или решил, че всичко му е позволено, ще си понесе най-тежкото наказание и отговорност", заяви Борисов и добави, че "подаването на оставка е половината от работата". 

Скандалът с новите апартаменти на управляващите не стихва от март, когато Цветан Цветанов, зам.председател на ГЕРБ, подаде оставка като председател на парламентарната група на партията и депутат след публикация за новия му апартамент в столичния квартал "Изток", купен от строителната компания "Артекс" на по-ниски от пазарните цени.

Заради закупени от дружеството на цени под пазарните апартаменти оставки подадоха още правосъдният министър Цецка Цачева, зам.-министърът на спорта Ваня Колева и зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов.

Актуализирано с коментарите на Порожанов!