Заплашва ни бурен борсов май

Политиката по митата, Brexit и политическите сътресения в основните страни на ЕС могат да предотвратят ръста на индексите

07:45 | 30 април 2019
Обновен: 06:38 | 4 юни 2020
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

През изминалата седмица курсовете на водещите индекси се промениха много леко. Dax записа ръст от 0,8% на седмична база и се оттегли в петък на ниво от 12 315 пункта. Европейският индекс Euro Stoxx 50 затвори почти непроменен на 3500 пункта, подобно на Dow Jones в САЩ, който затвори в петък на ниво от 26 543 пункта.

От началото на годината обаче фондовите пазари се движат стабилно нагоре. Dax прибави малко под 18%. Анализаторът на Commerzbank Маркус Валнер обяснява това с отказа на Федералния резерв на САЩ да повиши допълнително лихвените проценти и с намаляването на страховете за рецесия в САЩ и Китай. Досега обаче ръстовете на курсовете се дължат по-скоро само на по-високите оценки, докато очакванията на анализаторите за приходите на повечето компании от Dax продължават да бъдат надминавани, пише в свой анализ германският Handelsblatt.

„За по-нататъшно значително увеличение на курсовете обаче очакванията за финансовите резултати ще трябва да се увеличат“, казва Валнер. Ето защо при подбора на акции в портфолиото инвеститорите трябва да продължават да обръщат внимание не само на оценката, но и на ръста на финансовите резултати на компаниите. Такъв е случаят например с HeidelbergCement, SAP и Wirecard.

Анализаторът на DZ-Bank Михаел Бисингер също изразява загриженост: „Като се има предвид слабата икономическа среда и силното развитие на цените, то на фондовите пазари ще стане нервно“. Като постоянен рисков фактор той назовава политиката по митата, Brexit и политическите сътресения в основните страни на ЕС.

Те биха могли да предотвратят по-нататъшното покачване на индексите на пазарите и да доведат до спадове. До края на годината DZ Bank очаква Dax да остане на ниво от около 12 000 пункта, а за Euro Stoxx 50 анализаторите предвиждат 3 400 пункта.

Дейвид Кол, главният икономист за Германия в частната банка Julius Bär, също обяснява възстановяването на американския фондов пазар с факта, че Федералният резерв се отказа от по-нататъшно увеличение на лихвените проценти. Той е оптимист по отношение на по-нататъшното развитие в САЩ: „Възстановяването на цените на акциите, предпазливата централна банка и по-ниският натиск върху заплатите са добри предпоставки за по-високи корпоративни печалби. Това би могло да доведе до още една положителна изненада за инвеститорите“ казва Кол.

В Европа, от друга страна, с намаляването на инфлацията расте натиска над Европейската централна банка (ЕЦБ) да покаже признаци за по-активна парична политика. В същото време това отслабва еврото. „Все още очакваме EUR/USD да отслабне малко повече до 1,10 през следващите месеци и по този начин да даде малък принос за подобряване на икономическата ситуация в Германия и еврозоната през следващите месеци", казва Кол.

Нови ръстове на фондовия пазар не са 100% сигурни, предупреждава и Ести Дуек, главен инвестиционен мениджър в Natixis. „Устойчивото рали се нуждае от фундаментална подкрепа за достоен растеж на корпоративните печалби". През новата седмица инвеститорите ще получат много нови бизнес данни и перспективи от страна на компаниите.