Премиерите на България и Китай обсъдиха възможностите за сътрудничество

Конкретни договорености между двете страни могат да бъдат постигнати след посещение на китайския президент у нас още тази година

18:52 | 11 април 2019
Обновен: 19:44 | 4 юни 2020
Българският премиер Бойко Борисов и китайският му колега Ли Къцян. Снимка: Министерски съвет

Отношенията между България и Китай са доста динамични и приятелски, особено след проведената миналата година Среща на върха „16+1“ в София, заяви министър-председателят Бойко Борисов след двустранна среща с председателя на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян. Разговорът между двамата правителствени ръководители се състоя в рамките на Осмата среща на ръководителите на страните от Централна и Източна Европа и Китай в Дубровник.

Още тази година е възможно да има посещение на китайския президент Си Дзинпин у нас да бъдат постигнати конкретни договорености с Китай, особено в сферата на земеделието, добави Борисов.

В рамките на срещата между българския премиер и китайския му колега беше обсъдено сътрудничеството в областта на пътната инфраструктура, енергетиката, технологиите, селското стопанство. Дискутирани бяха и възможностите за допълнително активизиране на бизнес контактите между двете държави.

Двамата правителствени ръководители обсъдиха и създаването на мозъчен тръст „16+1“, който е одобрен и се очаква да бъде подписан в София.

„Няма да се учудя, ако Китайската народна банка откриe и свой център в София за финансиране на различни проекти“, каза още българският премиер в Дубровник.

Проектът за АЕЦ „Белене“ също беше част от темите на разговора между българския и китайския премиер.

„Според мен това е един изключително изгоден за тях проект – политически“, поясни премиерът Борисов.

Той подчерта, че българските условия за реализацията на енергийния проект са ясни и са формулирани в стартиралата процедура за избор на стратегически инвеститор.