Мей поиска отлагане на Brexit до 30 юни

Очаква се Брюксел да предложи удължаване на срока до раздялата между Кралството и ЕС с една година

13:29 | 5 април 2019
Обновен: 10:43 | 5 юни 2020
Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британският премиер Тереза Мей е написала писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск в петък с молба процесът по излизането на Великобритания от Европейския съюз да бъде забавен до 30 юни, съобщава Investor.bg.

Това трябва да позволи на разединените британски депутати да приемат споразумението на министър-председателя с Брюксел. Премиерът предлага също така, ако споразумение бъде достигнато по-рано, то и удължаването да бъде прекратено по-рано.

„Правителството ще иска да договори времева рамка за ратифициране, която позволява Великобритания да излезе от Европейския съюз преди 23 май 2019 г. и така да отмени изборите за Европейски парламент, но ще продължи да извършва съответната подготовка за изборите, ако това не бъде възможно“, посочва Мей.

В същото време се очаква Туск да предложи на Великобритания „гъвкаво“ удължение на крайната дата в рамките на до една година, като да се предостави и възможността за евентуално по-ранно напускане.

По думите му предложението може да бъде отправено към премиера по време на извънредната среща на върха на европейските лидери на 10 април в Брюксел.

Повече по темата четете на Investor.bg.