Ford има нов план да се задържи в Европа

Американската компания пуска нови шест ел-модела на европейския пазар

11:10 | 3 април 2019
Стивън Армстронг на изложение в Амстердам Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Стивън Армстронг на изложение в Амстердам Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Американският автомобилостроител Ford планира да пусне нови шест модела на европейския пазар, въпреки загубите на компанията на „Стария континент“, пише Bloomberg.

Американците планират четири plug-in хибрида и два модела на батерии, като част от стратегията за възраждане на продажбите в най-трудните за марката региони.

Спортният модел Puma ще се произвежда в северната ни съседка Румъния. Заводът на Ford в Крайова ще прави още Explorer и Kuga.

Новината идва изненадващо на фона на затворените фабрики на компанията в Русия. Президентът на европейското звено на Ford Стивън Армстронг заяви, че плановете са само и единствено за развитие на европейската сцена, базирано на електрификацията на автомобилите.

В цяла Европа за автомобилостроителя работят около 54 000 служители. Това превръща работодателя в един от най-ценните за региона и новината, че няма да има прекомерни съкращения е добра.

Основният проблем сега за Ford остава Брекзит, защото в случай на излизане на Великобритания без сделка последствията за компанията ще са катастрофални. На територията на „Острова“ тя има заводи за двигатели и трансмисии, които почти със сигурност ще трябва да затворят врати, ако производството им започне да излиза прекалено скъпо.

През последните 10 години Ford Motor се видя принудена да продаде някои от водещите марки под своята шапка – Jaguar, Land Rover, Volvo и Aston Martin. Всичко това, за да се намалят загубите в Европа, но компанията все пак намира начини, за да оцелее. Новите ел-модели би трябвало да са още една крачка в тази посока.