Тереза Мей вкарва сделката си за Brexit за четвърто гласуване?

Премиерът се надява, че ще може да спечели на своя страна повече Brexit хардлайнери

12:43 | 30 март 2019
Британският премиер Тереза Мей прави изявление след срещата на върха на лидерите на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел, Белгия, в петък, 22 март 2019 г. Снимка Джаспер Юйнен / Блумбърг
Британският премиер Тереза Мей прави изявление след срещата на върха на лидерите на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел, Белгия, в петък, 22 март 2019 г. Снимка Джаспер Юйнен / Блумбърг

Британският премиер Тереза Мей очевидно не се е отказала от споразумението, договорено с ЕС. Както съобщават няколко британски медии, тя ще настоява за четвърто гласуване по сделката.

Според лондонския Times тя възнамерява да противопостави договора си на най-популярната алтернатива за мек Brexit. Тя включва редица предложения - като оставането в единния пазар на ЕС и в Европейската зона за свободна търговия Efta. Въпреки това Мей не е заявила изрично това, пише Guardian, но „все по-ясно е след гласуването, че "Даунинг стрийт" не вярва, че сделката е мъртва“. Мей официално заяви само, че иска да продължи курса към „регулиран Brexit“.

В лагера на премиера очевидно намират нещо положително в новото поражение при вота в петък, защото през последните няколко седмици споразумението печели все повече и повече поддръжници. През януари все още липсваха 230 гласа, в началото на месеца – 149, а в петък – вече само 58. Времето също е от съществено значение. След повторното отхвърляне на споразумението сега новата дата за Brexit e 12-и април. Дотогава сделката трябва да бъде приета. 

Не е ясно обаче дали и ЕС все още ще я приеме. Всъщност Брюксел настояваше споразумението да бъде ратифицирано до 29-и март. Дали срокът ще бъде продължен може да бъде обсъдено на 10-и април на извънредната среща на високо равнище на ЕС.

Също така е несигурно дали председателят на парламента Джон Беркоу ще допусне четвърти вот. Той вече поиска „съществени промени“ при третия опит, тъй като според него не било допустимо да се гласува по един и същи законопроект толкова често, колкото бъде поискано.

Според Times Мей колегите ѝ се надяват, че ще могат да спечелят на своя страна повече Brexit хардлайнери, ако алтернативата е по-мек вариант на Brexit. В понеделник долната камара ще гласува за меките варианти. Дали едно предложение ще може да убеди повече от половината от членовете на парламента, все още е спорно. По време на процеса в началото на седмицата нито един от осемте изходни модела не спечели мнозинството от гласовете.

Северноирландската партия DUP вече е разделена по въпроса за сделката, съобщава Times, цитирайки правителствени източници. Торите и DUP обаче трябва да гласуват почти единодушно за сделката, за да им стигнат гласовете. В петък 34 тори и всичките 10 депутати от DUP гласуваха против сделката. От опозиционната лейбъристка партия само петима депутати гласуваха в подкрепа на договора.

Май е под натиск в своята Консервативна партия. Тя дори обяви готовност за оставка в случай на успех преди гласуването. Някои депутати от торите продължават да настояват за оставката ѝ, но след поражението в петък офертата ѝ вече не е актуална. В нейния кабинет обаче четвъртото гласуване по споразумението с ЕС вероятно ще срещне силен отпор. Някои от нейните министри очакват по-скоро тя да погребе сделката си и да застане зад идеята за напускане на ЕС без сделка, съобщава Daily Telegraph. Ето защо те настояват за гласуване между два варианта – напускане без сделка или оставане в митническия съюз.

Пожелал да остане анонимен министър е заявил пред вестника, че е време за решение в самото правителство за позицията на кабинета. „Защитниците на ЕС искат митнически съюз като алтернатива, но в партията няма мнозинство - това би унищожило партията". На предложението за митнически съюз с ЕС не достигнаха едва шест гласа, за да бъде подкрепено в понеделник. Но възможността за Brexit без сделката бе ясно отхвърлена ит долната камара. В неделя вечерта Мей планира да проведе конферентен разговор с министрите си, пише още Telegraph.