ЕС ще изисква автоматични ограничители на скоростта за автомобилите от 2022 г.

Блокът цели да увеличи безопасността по пътищата

18:30 | 27 март 2019
Снимка: Federico Bernini/Bloomberg
Снимка: Federico Bernini/Bloomberg

Новите автомобили, продавани в Европа, ще трябва да бъдат оборудвани с автоматичен ограничител на скоростта от 2022 г., съобщава CNN.

Съгласно новите правила за безопасност, одобрени от Европейския съюз (ЕС), от всички нови превозни средства ще се изисква да имат системи за „интелигентно подпомагане на скоростта“ като стандартно оборудване.

Правилата на ЕС не изискват конкретни технологии за системите, които временно могат да бъдат премахнати от водача. Някои производители на автомобили вече използват GPS или камери за откриване на знаците, оказващи ограниченията на скоростта, и гарантиране, че превозните средства се придържат към тях. 

Европейският комисар Елизабета Биенковска посочи в изявление, че 25 хил. души умират всяка година по европейските пътища, като в голямата си част инцидентите са предизвикани от човешка грешка.

„С въвеждането на напреднали мерки за сигурност, които ще станат задължителни, можем да имаме същото влияние, както и когато коланите в автомобилите бяха представени за пръв път“, посочи тя.

Правилата бяха приветствани от някои и посрещната със скептицизъм от други, които изразиха опасения, че чрез новите изисквания шофирането всъщност може да стане по-сложно, което да понижи фокуса на водачите върху пътните условия.

Европейската асоциация на автомобилните производители изрази съмнения и по повод технологията. Тя предупреди, че пътните знаци в Европа не са стандартизирани, което би затруднило определянето на ограничението на скоростта от системите. 

Дигиталните карти нямат информация за ограничението на скоростта от множество пътища и данните невинаги са актуални, посочиха представители на организацията.

„Поради тази причина интелигентните помощници за скоростта трябва да бъдат въвеждани постепенно в колите и да се предостави необходимото време, за да се обнови инфраструктурата“, посочиха от Асоциацията през декември.

Някои автомобилни производители видяха предимства в ограничаването на скоростта.

Vovlo посочи по-рано този месец, че ще ограничи възможността колите ѝ да се движат с по-висока скорост от 180 км/ч.

Тя добави, че обмисля и въвеждането на други технологии, които да подложат на по-стриктен контрол намаляването на скоростта около училища и болници.

„Ние искаме да започне диалог за правото, или дори задължението, на автомобилните производители да инсталират технологии в колите, които да променят поведението на водачите им“, посочи главният изпълнителен директор на Volvo Cars Хакан Самуелсън.

Новите изисквания трябва да бъдат официално одобрени от държавите членки на блока и от Европейския парламент.