Дежавю с лош привкус застигна британския бизнес

Компаниите от различни сектори се подготвят от месеци за Brexit

17:00 | 13 март 2019
Обновен: 02:27 | 4 юни 2020
Снимка: Jake McPherson/Getty Images

Компаниите във Великобритания са изправени пред дежавю с лош привкус, след като британското правителство не прие ревизираната сделка на премиера Тереза Мей и Брюксел, пише CNN.

“Време е парламентът да спре този цирк”, посочва Керълайн Феърбеърн, генерален директор на Конфедерацията на британската индустрия, подчертавайки, че от решението му зависят работни места и прехраната на британските домакинства.

Поражението на Мей във вторник увеличи притесненията, че Кралството и Европейският съюз (ЕС) ще се разделят без сделка или Brexit ще бъде отложен, причинявайки допълнителни щети за британската икономика заради удължаващата се несигурност сред бизнеса.

„Бизнесът многократно предупреди, че Обединеното кралство не е готово да се справи с последиците от „хаотичен“ Brexit“, посочва генералният директор на британската търговска камара Адам Маршал.

Компаниите във Великобритания се подготвят от месеци за Brexit. Техните основни опасения са, че раздялата между Кралството и блока ще доведе до нови търговски бариери, ще застраши множество работни места и ще доведе до спад на чуждестранните инвестиции.

Веригите за бързо хранене McDonald's и KFC предупредиха, че напускането на Великобритания от ЕС без споразумение на 29-ти март ще доведе до "значителни" прекъсвания на веригите им за доставки.

Производителят на самолети Airbus заяви, че ще бъде принуден да пренасочи бъдещите си инвестиции, ако Великобритания напусне ЕС.

Автомобилната индустрия вече е подложена на силен натиск.

Така например японският производител Nissan отмени плановете си за изграждане на нов модел автомобил в Обединеното кралство, позовавайки се именно на несигурността около Brexit.

Германската BMW планира да затвори своята фабрика в Англия, произвеждаща Mini, за един месец веднага след Brexit, тъй като няма сигурност, че ще продължи да получава необходимите ѝ части.

Американската Ford посочва, че Brexit без споразумение ще ѝ струва 800 млн. долара през 2019 г.

Няколко ключови гласувания предстоят до края на седмицата в британския парламент. Премиерът поиска разрешението на депутатите днес за раздяла без споразумение. В случай, че парламентът не даде съгласието си, в четвъртък предстои гласуване за отлагане на процеса, насрочен за момента за 29-ти март.