Наследникът на Меркел отхвърли визията на Макрон за единна Европа

Анегрет Крамп-Каренбауер коментира предложенията на френския президент, като посочи и своите виждания

11:30 | 10 март 2019
Анегрет Крамп-Каренбауер, лидер на германската ХДС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Анегрет Крамп-Каренбауер, лидер на германската ХДС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Наследникът на германския канцлер Ангела Меркел на ръководния пост в Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер отхвърли „европейския централизъм“, стоящ в основата на визията на френския президент Еманюел Макрон за Европа без икономическо неравенство, съобщава Bloomberg.

Европейската минимална работна заплата, единната система за социална сигурност и съвместното емитиране на дълг са идеи с „погрешна посока“, заяви лидерът на ХДС пред германските медии.

Крамп-Каренбауер обаче подкрепи предложението на Макрон за създаване на единен пазар за банките.

Отговорът на Берлин за мащабните планове на френския държавен глава, целящи укрепване на Европейския съюз (ЕС), е последният знак, че визиите на лидерите на двете най-силни икономики в блока за това как да се преборят с негативните тенденции на континента се различават по тон и съдържание.

Фундаменталната цел на плана на Макрон е да бъде спрян набиращия скорост марш на антиевропейските националисти, като неговият манифест предвижда обособяването на някои нови звена към администрацията на блока.

„Нашата Европа трябва да стане по-силна“, но отговорът не може да се ограничи просто с прехвърлянето на власт от национално към местно ниво, коментира лидерът на ХДС, цитиран от местен германски вестник.

Във връзка с идеите на Макрон, Крамп-Каренбауер сподели, че Европа има нужда от единна база данни за проследяване на имиграцията, „споразумение за защита на външните граници и европейски договор за защита на климата, които да бъдат съобразени с бизнеса, обществото и работниците".

Планът на френския президент за „обновяване на Европа“ е част от натиска на политическите лидери за отхвърляне на призива на популистките партии, които търсят начини да превърнат изборите за нов Европейския парламент през май в референдум на техните националистически визии за Стария континент.

Крамп-Каренбауер е подчертавала и преди, че идеите на Париж целят на първо място да защитят интересите на Франция.