Катар и сумата от 1 млрд. евро за домакинството през 2022

Александър Костадинов и Цветин Филипов, Index Sport, 15.03.2019

20:40 | 15 март 2019
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Във FIFA продължават да стават интересни неща, по думите на водещия на предаването Index Sport Александър Констадинов. Водещият подчерта, че предстои едно грандиозно Световно първенство по футбол, а преминалото вече през миналата година в Русия е определено като най-перфектното, най-добре организираното досега и най-скъпото, по думите на президента на FIFA.

"Предстоящото футболно първенство през 2022 г. в Катар ще очакваме да е още по-грандиозно", посочи водещият и уточни, че акцентът на коментара е не върху броя на отборите, които ще участват в него - дали ще бъдат 48 или 32, по този въпрос все още няма решение и яснота. Интересни данни публикува британският The Times след разследване на журналисти. Те са стигнали до интересна информация, че катарците са платили близо 1млрд. евро за това да спечелят домакинството на първенството. Когато първоначално се е заговорило за кандидатурата на Катар като домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г., катарците са обещали 400 млн. евро на ръководните фактори във FIFA, за да могат наистина да спечелят като домакини при тайното гласуване. Според разследващите журналисти на вестника тези 400 млн. са дадени предварително, а след това са дадено още над 400 млн. евро, за да може това първенство да бъде узаконено и да стане факт. В Катар първенството ще се проведе за пръв път, през зимата, между 21 ноември и 18 декември. След като стана ясно, че катарците са спечелили първенството от 2022 г. да се проведе на тяхна територия, а за следващото - че домакини ще са Канада, САЩ и Мексико, през 2026 г., в Катар започна строителството на грандиозни спортни съоръжения, които да посрещнат спортистите", каза още Костадинов.

Какво стана при подобни разследвания през 2015 г., коментира водещият.

Цветин Филипов, водещ на предаването Index Sport обърна внимание на коментарите по това как Катар ще организира първенството от 2022 г..

"Много нюанси излизат в медиите по темата, защото страната е една консервативна страна, която по един или друг начин е повлияна от религиозното статукво там и по тази причина ще има при провеждането на първенството много рестрикции, каквито при другите страни - домакини не е имало".

Водещият Филипов коментира една от темите, обсъждани за първенството в арабската държава - за алкохола, къде и как ще се пие алкохол,  колко струва. Самата страна-домакин е взела много драстични мерки и се очаква цената на алкохола в търговската мрежа там да се вдигне значително.

Гледайте повече във видео материала.