Поредната жертва на испанската данъчна система

Александър Костадинов и Цветин Филипов, Index Sport, 14.03.2019

20:40 | 14 март 2019
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Как испанската данъчна система се оправя с дължимите от звездите на футболния терен данъци? "За последните 2 - 3 години испанците си оправиха външния дълг или поне БВП с това, което успяха да смъкнат от дължимото от големите звезди, играли за испанския футбол през последното десетилетие. А редица спортисти имаха проблеми с данъчните власти. Като започнем от последния пресен случай с Роналдо, който плати с усмивка едни скромни 18,5 милиона евро, сума, която не се отрази на футболиста и той отново създаде сензация през седмицата с хеттрика си в двубоя с Атлетико Мадрид, имената на пострадалите продължават да се множат".Темата за хазната на Испания и методите, с които тя преследва футболистите коментира водещият Александър Костадинов  в предаването Index Sport.

"Последното име, което се завъртя в медийното пространство във връзка с темата е на Неймар, футболист с най-скъпия трансфер в историята на футбола, който през 2017 г. пристигна в ПСЖ заради колосалната сума от 222 млн. евро от Барселона", посочи в коментара си Костадинов.

Водещият каза още, че проблемите за Неймар са започнали още по времето на неговото трансфериране във Франция, не във финансов план, а в отношенията му с испанския гранд от Каталуния.

"Преди да подпише договор с ПСЖ той подписа нов контракт с Барселона на стойност 40 млн. евро, от които му бяха изплатени само 14 първоначално, а впоследствие започнаха съдебни битки между Неймар и Барселона за тези оставащи 26 млн. евро, които и до днес не са му изплатени. А испанските власти разследват Неймар за неплатени данъци върху имиджови права, рекламни права и бонуси, които е получавал в годините, докато е играл в Барселона", съобщи водещият.

Водещият Цветин Филипов посочи и други спортисти, загазили в отношенията си с данъчните власти в Испания. Сред тях е Шаби Алонсо, а подобни сътресения е имал и Лионел Меси.

"Рядко се стига до ефективни присъди в подобни казуси, но испанската държава "дере кожи" за да си върне това, което не е успяла да получи навреме", каза в коментара си Филипов.

Гледайте коментарите от света на спорта във видео материала.