Директор на водорен фонд очаква ранните инвеститори да имат по-висока възвращаемост

Фондът ще насочи проектите си към Западна Европа, САЩ, Канада, Япония, Южна Корея, Австралия и Китай

18:24 | 8 април 2021
Обновен: 18:36 | 8 април 2021
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Шефът на водородния фонд FiveT, който стои зад ново превозно средство и се бори да събере 1 млрд. евро за инфраструктурни проекти с чист водород, заяви, че инвеститорите на зараждащия се пазар ще получат най-добрата възвращаемост.

„Сега е моментът да се предприемат действия“, каза Пиер-Етиен Фран в интервю. Той сравнява чистия водород с възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и посочи, че първите ВЕИ проекти преди 15 години са били по-печеливши от разработените днес, тъй като ранните инвеститори са били подкрепени от държавните политики и „са заели подходящите позиции, избрали правилните обекти и са избрали правилните пазари“.

Фондът FiveT ще се фокусира върху производство, съхранение и разпространение на чистия водород. Формира се с инвестициите на трима американски поддръжници, когато енергийните компании се насочват към водорода като възможно безвъглеродно гориво. Производството му става чрез електролиза на вода. Така нареченият зелен водород може потенциално да помогне за декарбонизиране на индустриални процеси като рафиниране и производство на стомана и същевременно да захранва тежките камиони, влакове и кораби.

В четвъртък Франсиско Фернандес, акционер и директор на FiveT Capital, отдели 30 милиона евро за фонда, като част от плановете на инвестиционния посредник да допринесе до 5% от окончателния размер на капитала. Това се случва, след като тази седмица Plug Power Inc., Chart Industries Inc. и Baker Hughes Co. обещаха да инвестират 260 млн. евро. Air Liquide SA, където Франк беше вицепрезидент по водородната енергия до март, също заяви, че може да инвестира във фонда. Въпреки че производството на зелен водород чрез електролиза понастоящем струва повече от използването на изкопаеми горива, европейските и други страни по света са обещали през следващото десетилетие десетки милиарди долари субсидии, за да намалят разходите. В резултат - енергийните компании, петролните и газови компании като BP Plc, Orsted A / S и Engie SA се редят на опашка да се включат.

Фондът FiveT, който трябва да приключи с набирането на средствата през четвъртото тримесечие, ще се фокусира върху „страни, които вече са мобилизирани по въпроса“, каза Франк, визирайки Западна Европа, САЩ, Канада, Япония, Южна Корея, Австралия и Китай „ако е възможно". Той ще инвестира главно в активи на зелено - средно между 20 и 50 млн. евро на проект заедно с други индустриални и финансови партньори, обясни още Франк. Падежът на фонда ще бъде от 10 до 12 години, „за да се остави достатъчно време проектите да се увеличат и станат жизнеспособни и да се превърнат в истински инфраструктрен актив“, каза Франк.