Къде е водата на река Меконг: част 2

22:30 | 28 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

През 2019г. бе регистрирано най-ниското ниво на водите на Меконг от половин век. Повечето анализи, включително проучване, финансирано от САЩ показват, че за това са виновни язовирите.

Китайското посолство в Тайланд отхвърли обвиненията и каза, че изследването е било политическо и злонамерено спрямо Китай.

Обикновено нивото на реката за вдига през юни. Реката се разлива като наторява оризищата и останалите ниви.

Този процес обаче е нарушен.

След като САЩ и Китай постоянно се опитват да наложат влиянието си над региона на река Меконг, Ниуад се превръща във важна личност за общностите по течението. Основава Народния форум на Меконг, който обединява усилията на еколози и хора от различни тайландски провинции. Надява се страните, които зависят заедно от реката да се обединят.

"Основните проблеми заради язовирите са че промениха поведението на реката в горното й течение. Вече няма вода по време на дъждовния сезон. Язовирите намаляват водите да реката и през сухия", казва Ниуад Ройкаю, активист и бивш учител от Камбоджа, наричан още Кру Ти.

"Второ, промените на речните нива. Трето, няма разливи, което също е проблем, защото това е животът на реката. Ако наносите намалеят и изчезнат, това ще бъде последният ден на реката".