Трима сенатори с план за 15% корпоративен данък

Анабел Друлърс, Bloomberg Хонконг

11:44 | 27 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Данъци

Трима американски сенатори представиха законопроект, който ще изисква компаниите, които отчитат над 1 млрд долара печалба да плащат минимум 15% данък. Предложението е внесено от председателя на Комисията по финанси на Сената Рон Уайдън и сенаторите Елизабет Уорън и Ангъс Кинг. Те казват, че така ще се съберат 300-400 млрд долара за 10г и алтернативата е увеличение на нормалния корпоративен данък от 21%.

Национална сигурност

САЩ отне лиценза на China Telecom. Комисията по телекомуникации реши да прекрати разрешението им, защото собствеността повдига значителен брой въпроси за националната сигурност и прилагането на закона. Комисията обеща още мерки за ограничаване на достъпа до американския пазар за китайски технологични фирми в името на сигурността. Освен това прави ускорен преглед на China Unicom и ComNet.

Емисии

Китай публикува официалния си план за намаляване на въглеродните емисии до 2030г. в навечерието на климатичната среща СОР26 в Глазгоу. Планът на китайското правителство, Държавният съвет, изяснява как Пекин смята да изпълни обещанието си за въглеродна неутралност до 2060г. Предлага и нови планове за секторите от хидроенергетика до строителство и преработка на петрол.

АСИАН

Президентът Байдън обеща да предостави на ЮИ Азия над 400 млн долара финансиране, за да се пребори с пандемията и за борба с климатичната криза. Байдън направи съобщението на виртуална среща с лидерите на АСЕАН, на която трябва да се засилят връзките в региона. За пръв път от 2017 американски президент участва в среща на блока.