Джон Хопкинс: Имаме нужда от гъвкавост при новото нормално

Д-р Шарфщайн, заместник декан на Факултета по обществено здраве Bloomberg в университета Джон Хопкинс

00:57 | 27 октомври 2021
Преводач: Петя Кушева

Все повече ще стои въпросът какво е новото нормално, с което трябва да се чувстваме комфортно. И някои банки започват да оказват натиск върху Хонконг да се оттеглят от своите политики на нулев Covid, за да отворят отново границите си дори и да имат няколко случая на заразени.

Какво е подходящото ново нормално, което трябва да очакваме и кога ще стигнем там?

Започваме да го постигаме и много части на света, дори и Нова Зеландия, правят планове или започват да отварят при високи нива на ваксинация.

За мен аз се връщам в училище. Преподавам присъствено. Все още носим маски във факултета по обществено здравеопазване. Но с намаляване на броят на случаите в общността и с продължаване на ваксинацията, тези предпазни мерки може също да отпаднат.

Ще имаме нужда от малко повече гъвкавост при новото нормално.

Когато разпознаваме, че има скок на заразените в общността трябва да прилагаме повече мерки.

Маските ще бъдат малко като чадъри. Ще има периоди, в които наистина ще има смисъл да носим маски и това може дори да ни предпази

от грип.

Има горещи точки. Имаме ли по-малко горещи точки сега?

Д-р Шарфщайн, заместник декан на Факултета по обществено здраве Bloomberg в университета Джон Хопкинс

Като цяло да. Със сигурност има такива места. Четох за части от Минесота. Това е вирус, който ще намери местата, които не са ваксинирани и ако тези места нямат много болници, тогава ще има истинска криза в здравеопазването. Това продължава да се случва в малък мащаб.

Толкова много хора се заразиха с Delta през лятото, но това ни бе спестено на местата, които вече бяха силно засегнати. Не знаем точно какво се случва с вируса. Може да мутира още повече. Докато не постигнем много висок процент на ваксинирани хора, ще има риск и ще трябва да бъдем гъвкави.